Recept
Här hittar du recept för ditt friluftsliv, om du så gillar vandring, fjällvandring, kajak eller paddling. Alla recept går att filtrera genom huvudmenyn ovan (bra för mobil) eller genom att klicka i det du är intresserad av till vänster (på skärm). Skriv gärna ut receptet.
Har du ett bra recept du vill dela med dig av? Skicka gärna recept och eventuell bild till [email protected]
-
Äggröra
Äggröra fungerar både till frukost, lunch och middag! Gör den på ägg eller äggpulver. En teflonpanna är bäst, annars får du ha ganska mycket fett i pannan.
INGREDIENSER - 2 port
4 ägg (eller motsvarande mängd äggpulver + vatten)
2 krm salt
Svartpeppar
1 msk smör eller margarin
1 dl mjölk (eller motsvarande mängd mjölkpulver + vatten)Så gör du:
- Vispa ihop ägg och mjölk
- Tillsätt Salt och svartpeppar
- Stek på "mellanvärme" utan att det bränner fast -
Äppel-o-kanelkaka (bakad)
INGREDIENSER – 12 bitar
6 dl fibergryn
0,5 dl vetemjöl
2 dl rostade hasselnötter (hela) alt. Pekannötter
1 tsk kanel
2 krm salt
1 dl torkat äpple, finhackade
*
0,5 dl sirap
2 dl äppelmos
0,5 dl matolja- Sätt ugnen på 175 grader
Läs mer
- Blanda alla torra ingredienser i en skål, och blanda de blöta i en annan skål
- Blanda sedan alla ingredienser och låt stå och svälla i 15 minuter. Blanda igen.
- Gör två avlånga limpor, två cm tjocka och tio cm breda, pressa kakorna så att de blir kompakta t ex med en platt slev.
- Baka i 25 minuter, låt svalna och skär bitar -
Aura pepparpasta
Krämig ost och korvpasta. Inlämnat av Alexandra Lundqvist
INGREDIENSER - 2 portioner
Pasta: ca 4dl
Päron: 2 st
Auraost: 1dl (blåmögelost)
Salami: 10 skivorGör så här
Koka upp vatten, lägg i pasta (ca 2dl/pers)
Förbered under tiden: dela 1-2 fasta päron samt ca1dl auraost i tärningsstora bitar. Skiva 10skivor peppar salami (finns även som hel korv)När pastan är klar, häll i tärningsbitarna med päron och korvskivorna, lägg på lock eller liknande ngn minut, klart!
Läs mer -
Avokado med couscous och cashewnötter
Perfekt utflyktsmat som du kan förbereda hemma.
INGREDIENSER - 2 port
2 dl couscous (+2 dl vatten)
2 st mogna avokado
1 dl cashewnötter
Svartpeppar
Örtsalt
Olivolja
Saft från en limeGör så här:
- Häll kokande vatten över couscousen, låt stå fem minuter så är det klart (det här kan du förbereda hemma)
- Dela avokadon i bitar och strö över cashewnötter
- Svartpeppar och örtsalt efter behag
- Ringla över olivolja (se hur du gör en liten påse för olja här!)
- Pressa över lime
-
Bakad energikaka med yoghurt & aprikos
INGREDIENSER – 16 stycken
100 g torkade fikon
100 g torkade aprikoser
2 dl vatten
*
200 g nötter, ex valnötter och mandel
*
0,5 dl flytande honung
3 dl havregryn
1 dl krossade linfrö
1 dl riven kokos
1 dl matlagningsyoghurt- Sätt ugnen på 175 grader
Läs mer
- Klipp den torkade frukten i bitar, koka upp med vattnet och mixa med stavmixer
- Grovhacka nötterna
- Blanda smeten med nötterna och resten av ingredienserna
- Formad två avlånga kakor, ca 2 cm tjocka, på en plåt med bakplåtspapper
- Baka i 25 min, pressa den varma kakan med något platt
- Låt svalna, skär sedan i bitar -
Banan i folie
Om man dagsvandrar och kan dra med banan och choklad i packningen så är den välkända Hajkbananen något ska vi inte glömma bort, en kladdig historia som de flesta barn gillar.
Du behöver:
• Banan
• Chokladbitar av favoritsortenSkär ett längsgående snitt i bananen, stoppa i chokladbitar i snittet. Packa in bananen i aluminiumfolie, ta gärna två lager med folie och packa tight. Lägg paketet på glödbädden i ca. 10-15 minuter. Vänd försiktigt efter halva tiden. Öppna paketet försiktigt och avnjut med nåt gott att dricka.
Recept Cina Andersson
Läs mer -
Bär-müsli
Supersnabb och mättande frukost! Det är förstås godast med nyplockade blåbär, därför kan du packa de torkade bären separat (och äta upp dem senare) om du har turen att hitta blåbär.
INGREDIENSER - 1 port
1,5 dl müsli
1 dl torkade bär / blåbär
0,5 dl nötter
2 msk mjölkpulver (fullfett)
1 msk honung
+ 2 dl hett vattenGör så är
- Koka upp 2 dl hett vatten
- Häll vattnet över blandningen, tilsätt honungen
- Vänta 2 minuter - ät!
Läs mer -
Bas-kryddor
Det är smart att ha med några baskryddor för att smaksätta maten ute på tur. Några kryddor som är bra att ha med är:
- Tricoloresalt (eller annat örtsalt)
- Timjan
- Salt
- Svartpeppar
- Grönsaksbuljong
- Kött- eller hönsbuljong
- Kajennpeppar
-
Belugaburgare
En god vegetarisk burgare. Receptet fungerar även med andra typer av linser. Inskickat av Anna Ledberg.
INGREDIENSER - 2 portioner
2 dl kokta beluga-linser (svarta små linser)
1 ägg (rått)
2 tsk gul curry
Salt
Peppar
+rostbrödGör så här
- Blanda ihop alla ingredienser, smaka av
- forma till burgare.
- Grilla eller stek i varm panna.
- Servera i bröd.Gott att servera med tomatskivor, inlagd gurka, rå lök i tunna skivor.
Läs mer -
Blåbärsbar (bakad)
INGREDIENSER – 8 bitar
4 dl müsli/ rostade havregryn
0,5 dl olja
1,5 dl blåbärssylt
1 dl grovhackade valnötter (eller andra nötter)
1 krm vaniljpulver- Sätt ugnen på 150 grader
Läs mer
- Rosta gryn i panna eller stekpanna (eller använd müsli)
- Blanda olja, sylt och vaniljpulver i en skål, blanda i havregryn/ müsli
- Ta ur hälften av blandningen och mixa 30 sek i matberedare - blanda ihop båda delarna igen
- Tillsätt nötter, blanda igen
- Låt stå och svälla i en kvart
- Lägg i bakform (10x30 cm) eller små bakformar i muffinsplåt, pressa kakorna för att få dem
- Baka i 25 minuter, låt svalna och skär i bitar