Recept

Här hittar du recept för ditt friluftsliv, om du så gillar vandring, fjällvandring, kajak eller paddling. Alla recept går att filtrera genom huvudmenyn ovan (bra för mobil) eller genom att klicka i det du är intresserad av till vänster (på skärm). Skriv gärna ut receptet.

Har du ett bra recept du vill dela med dig av? Skicka gärna recept och gärna bild till [email protected]

1 till 10 av totalt 96

per sida
Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  • Äggröra

    Äggröra fungerar både till frukost, lunch och middag! Gör den på ägg eller äggpulver. En teflonpanna är bäst, annars får du ha ganska mycket fett i pannan.

    INGREDIENSER - 2 port
    4
     ägg (eller motsvarande mängd äggpulver + vatten)
    2 krm salt
    Svartpeppar
    1 msk smör eller margarin
    1 dl mjölk (eller motsvarande mängd mjölkpulver + vatten)

    Så gör du:
    - Vispa ihop ägg och mjölk
    - Tillsätt Salt och svartpeppar
    - Stek på "mellanvärme" utan att det bränner fast

     

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Äppel-o-kanelkaka (bakad)

    INGREDIENSER – 12 bitar
    6 dl fibergryn
    0,5 dl vetemjöl
    2 dl rostade hasselnötter (hela) alt. Pekannötter
    1 tsk kanel
    2 krm salt
    1 dl torkat äpple, finhackade
    *
    0,5 dl sirap
    2 dl äppelmos
    0,5 dl matolja

    - Sätt ugnen på 175 grader

    - Blanda alla torra ingredienser i en skål, och blanda de blöta i en annan skål

    - Blanda sedan alla ingredienser och låt stå och svälla i 15 minuter. Blanda igen.

    - Gör två avlånga limpor, två cm tjocka och tio cm breda, pressa kakorna så att de blir kompakta t ex med en platt slev.

    - Baka i 25 minuter, låt svalna och skär bitar

    Läs mer om energikakor här!

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Bakad energikaka med yoghurt & aprikos

    INGREDIENSER – 16 stycken

    100 g torkade fikon
    100 g torkade aprikoser
    2 dl vatten
    *
    200 g nötter, ex valnötter och mandel
    *
    0,5 dl flytande honung
    3 dl havregryn
    1 dl krossade linfrö
    1 dl riven kokos
    1 dl matlagningsyoghurt

    - Sätt ugnen på 175 grader

    - Klipp den torkade frukten i bitar, koka upp med vattnet och mixa med stavmixer

    - Grovhacka nötterna

    - Blanda smeten med nötterna och resten av ingredienserna

    - Formad två avlånga kakor, ca 2 cm tjocka, på en plåt med bakplåtspapper

    - Baka i 25 min, pressa den varma kakan med något platt

    - Låt svalna, skär sedan i bitar

    Läs mer om energikakor här!

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Bas-kryddor

    Det är smart att ha med några baskryddor för att smaksätta maten ute på tur. Några kryddor som är bra att ha med är:

    • Tricoloresalt (eller annat örtsalt)
    • Timjan
    • Salt
    • Svartpeppar
    • Grönsaksbuljong
    • Kött- eller hönsbuljong
    • Kajennpeppar

     

     

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Blåbärsbar (bakad)

    INGREDIENSER – 8 bitar
    4 dl müsli/ rostade havregryn
    0,5 dl olja
    1,5 dl blåbärssylt
    1 dl grovhackade valnötter (eller andra nötter)
    1 krm vaniljpulver

    - Sätt ugnen på 150 grader

    - Rosta gryn i panna eller stekpanna (eller använd müsli)

    - Blanda olja, sylt och vaniljpulver i en skål, blanda i havregryn/ müsli

    - Ta ur hälften av blandningen och mixa 30 sek i matberedare - blanda ihop båda delarna igen

    - Tillsätt nötter, blanda igen

    - Låt stå och svälla i en kvart

    - Lägg i bakform (10x30 cm) eller små bakformar i muffinsplåt, pressa kakorna för att få dem

    - Baka i 25 minuter, låt svalna och skär i bitar

    Läs mer om energikakor här!

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Bombe, norska turkakor

    "Bombe" är riktigt energirika kakor som passar för vinterturen då de inte fryser. Men de kan förstås ätas närsom. Ät med t.ex. utspädd nyponsoppa.

    INGREDIENSER - 1 port
    2 dl vetemjöl
    1 dl rågmjöl
    0,5 tsk bakpulver
    40 g socker
    1 krm salt
    40 g smör

    Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt. Smält smör och blanda ner i de torra ingredienserna. När du trycker på degen ska den inte vätska sig, i så fall blandar du ut med mer mjöl. Smaksätt med en deciliter fikon, russin, nötter eller annat. Tryck ut till en kaka på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 180 grader i fyrtio minuter. 

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Bönknaster (bönfärs)

    Bönknaster är alltså pulserde bönor som blandats med kryddor. Det kan du äta som det är eller så gör du en gryta/ sås av det. Bönorna är ugnsstekta en liten stund, alltså inte bara torkade.

    INGREDIENSER - 2 port
    1 burk kidneybönor
    *
    3 msk tomatpuré
    1 tsk örtsalt
    3 cm finhackad purjolök
    1 finhackad vitlök

    Gör så här:
    - Mixa allt utom bönorna fint i en matberedare
    - Lägg i bönorna och pulsera tills de är finfördelade, men inte mosade
    - Lägg på plåt och stek i ugnen i 5 minuter (200 grader)
    - Sänk temperaturen till 50 grader och torka i ca 6 timmar

    Använd:
    Ät som det är eller blöt upp i vatten. Använd då till t ex pastasås.

     

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Bovetegröt

    Bovetegröt ger bra variation på längre turer. Tillsätt gärna lite olja eller smör för att öka energiinnehållet.

    INGREDIENSER - 2 port
    2 dl bovete
    1 nypa salt
    + 5 dl vatten

    Tillaga
    - Koka upp vatten och salt, lägg i bovete och koka under lock i 5-6 minuter.
    - Låt svälla en stund, klart!

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Bovetemums

    Rawfood på turen! Bovete som blötläggs i minst åtta timmar behöver inte kokas vilket är smidigt som tusan. Direkt när man vaknar är frukosten klar, nästan. Tillsätt bara lite torkade frukter av favoritsort, nötter, kanske lite honung eller någon annan favorit. Nedan följer det recept som jag brukar använda mig av men som jag skrev innan, testa att blanda i vad du gillar. Inskickat av Marie Johansson.

    INGREDIENSER - 1 port
    1,5 dl boveteflingor
    ca. 3 dl kallt vatten

    + valfri mängd av följande
    Torkade dadlar
    Torkade aprikoser
    Valnötter
    Kanel

    Gör så här
    - Lägg boveteflingorna i blöt över natten.
    - Häll av vattnet, försök att få bort så mycket vatten du kan.
    - Hacka nötter, dadlar, aprikoser och rör ner i bovetet.
    - Smaka av med kanel.
    - ÄT!

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

  • Bröd - grundrecept

    Jag utgår nästan alltid från samma deg som till pinnbröd, men byter ut en del av vetemjölet till grövre mjöl. Lägger till solroskärnor och/eller sesamfrön. Har även testat hampafrön, vilket ger lite nötig smak och annan textur.

    Bröddeg:
    Grundrecept till ca 4 personer
    2,5 dl vetemjöl eller 50/50 vetemjöl/grahamsmjöl
    1 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    1 dl vatten
    (Olja till stekning)

    Häll de torra ingredienserna i en påse, sen tillsätter man bara vatten rakt ner i påsen och knådar degen, i påsen - mindre kladd. Att blanda i tärnad skinka och ost och sedan grädda bröden i stekpannan, ger gott tillbehör till en soppa. Smaksätt med örtkryddor.
    Om man gillar tubost är det en bra sak att ha med i packningen, sätter smak och kan göra en ganska simpel brödbit väldigt god. Jag använder veganska pastejer på tub, de finns även de i en massa olika smaker som gör att man kan variera sig.
    Var inte rädda att testa nya mjölblandningar. Jag har gjort bröd som varit baserade på havremjöl, linfrön, solsroskärnor, bovetemjöl, salt och fiberhusk. Tillsatt vatten och olja, låtit degen vila några minuter och sedan stekt utplattade bröd i stekpanna. Jag provkör alltid nya recept hemma så att jag vet att det funkar när man är ute.

    Recept av Cina andersson

     

     

     

    Läs mer
    0,00 kr

    Slut i lager

1 till 10 av totalt 96

per sida
Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5