FAKTABANKEN - FRÅGOR & SVAR OM FRILUFTSMAT

Här kan du ställa alla frågor som rör friluftsmat, till exempel vilken torktemperatur som är bäst för morötter, viken mat som innehåller mest energi per gram eller varför man måste förvälla potatis innan den torkas. Ingen fråga är för dum för att ställas. Så här fungerar det:

Du mailar din fråga med en kategori i ämnesraden (se kategorier nedan) till [email protected]. Du kan även ge förslag på en ny kategori. Du får sedan svar på din mail. De frågor som inte redan finns upplagda läggs även upp på sajten här nedanför.Länkar till respektive avsnitt

Torkugnar – användning
Torkugnar – tips och trix

Vakuumpackare – användning
Vakuumpackare – tips och trix

Friluftskök – val av
Friluftskök – användning
Friluftskök – bränsle

Torka mat - allmänt
Torka mat – förbehandling (t.ex. förvällning)

Torka mat – grönsaker och frukt
Torka mat – kött & fisk
Torka mat – blötläggning/tillagning

Packning av mat

Recept – friluftsmat
Recept – energibars

Näring och energi
Hållbarhet, mat

 


Upp till toppen

Torkugnar – användning

Ställ inte torkugnen i garaget
Torkugnen drar in luft från rummet den står i som den sedan värmer upp och blåser över livsmedlet. Ställ därför inte torkugnen på en dammig och smutsig plats, även om man kan vilja göra det för att slippa ljudet.

Är det bäst att använda så hög temperatur som möjligt på torkugnen?
Nej. Livsmedel är olika känsliga, därför ska man använda den temperatur till livsmedlet som står angiven i boken Torka mat eller i det häfte du fick med din torkugn. För hög temperatur kan förstöra maten eller göra att det blir en torr hinna som gör att fukten inte kan tränga ut ur maten.

Maten torkar olika fort på torkramarna
Det kan ibland vara svårt att få en helt jämn torkning. Rotera därför torkramarna, det kan du göra på alla runda torkugnar samt Excalibur. Du kan också byta plats på torkramarna, tex genom att placera den understa överst. Det är oftast varmast högst upp i en tork med horisontellt flöde (Excalibur) medan en rund (typ Stöckli Dörrex) är varmast i botten.

 

Torkugnar – tips och trix

Torka med högre temperatur i början
Du kan använda en högre temperatur den första timmen som du torkar för att göra torkningen effektivare. Det kommer inte att skada livsmedlet då det i början innehåller mycket vatten som kyler livsmedlet. Det fungerar särskilt att göra så med svamp, grönsaker och frukt. Undvik däremot att använda en högre temperatur än 35-40 grader till örter.

Skölj grönsaker direkt på torkramen
Om du sköljer grönsaker, till exempel spenat, så kan den vara svår att lägga på torkramarna. Då kan du istället lägga grönsakerna på torkramen (ollan) och sedan skölja. Se bara till att låta allt rinna av ordentligt innan du ställer torkramarna i torkugnen.

Använd torkramarna till lufttorkning
Torkramarna till torkugnen går utmärkt att använda för att lufttorka svamp, äpplen och örter. Det är bara att lägga maten på ramarna och sedan ställa ramarna så att de står fritt, dvs har luft både under och över sig.

 


Upp till toppen

Vakuumpackare – användning

Varför suger min vakuumförpackare inte ur luften?
Om din vakuumförpackare inte suger ur luften beror det oftast på att det är skräp i packningen som tätar. Öppna maskinen och torka av packningen med en fuktig trasa. Det kan också vara så att du har fel påse, en utan struktur invändigt, vilket gör att luften inte kan sugas ur. Påsar utan struktur (helt släta) är gjorda för en annan typ av vakuumförpackare som ofta matbutiker använder.

Min vakuumpackare svetsar inte påsen ordentligt
Påse du använder kan vara för tjock för din maskin. Dyra och starka vakuumförpackare svetsar med högre värme och klarar tjockare påsar. Det kan även vara så att det metallband med teflon som blir varmt och smälter plasten har blivit deformerat, då ligger inte metallbandet mot plasten på rätt sätt.

 


Upp till toppen

Vakuumpackare – tips och trix

Dubbla svetsfogar
Om du vill vara helt säker på att din påse ska behålla vakuumet kan du göra dubbla svetsfogar på påsen.

Fylla vakuumpåsar med blöta eller flytande livsmedel
Om du vill fylla en vakuumpåse med något flytande, t.ex. om du vill portionspacka honung, soja eller kanske senap, så gör du enklast så här: tillverka en liten påse genom att klippa och svetsa kanterna, vik ner kanten ett par centimeter, använd en tratt och fyll på vakuumpåsen, vik sedan upp kanten, ställ vakuumförpackaren vid en bordskant och låt påsen hänga nedåt, kläm ut så mycket luft du kan, svetsa sedan dubbelt.

 


Upp till toppen

Friluftskök – val av

Vilket kök bör jag använda till en fjälltur på sommaren?
På sommaren är ett gaskök det allra smidigaste. Där kan du välja mellan ett par olika typer. Ett helt integrerat kök med värmeväxlare, där kastrullen sitter ihop med brännaren används i princip bara till för att koka vatten, alltså bäst till frystorkad mat. Toppmonterade kök fungerar bra om du har mindre grytor och inte lagar överdrivet mycket mat, utan mest kokar vatten eller enklare rätter, det för att de inte är så stabila. Kompletta kök modell Trangia är väldigt stabila, prisvärda och inte så tunga idag, fungerar till all matlagning, väldigt bra för stekning, en nackdel är däremot att det inte går att använda så stora kastruller. Markstående kök är de stabilaste och passar för all matlagning och även med tunga stora grytor med mycket mat, de är lite mer vindkänsliga än föregående modell.

 

Friluftskök – användning

Fem sätt som gör gasköket effektivare
1. Använd vindskydd – det finns vindskydd till toppmonterade kök
2. Ställ köket i lä – vinden blåser bort mycket av värmen
3. Använd alltid lock – mycket av värmen förvinner uppåt
4. Stormkoka aldrig - när vattnet kokat upp, använd bara så mycket effekt som behövs.
5. Använd rätt typ av gas – det finns olika typer av gas som är anpassade för olika temperaturer.

 

Friluftskök – bränsle

Varför ska jag använda bensin som bränsle?
Bensinkök är effektiva även när det är kallt, därför perfekta under vinterturer. De kan också användas om du vet att du kommer att ha svårt för att hitta gas under din långtur.

 


Upp till toppen

Torka mat - allmänt

Maten som jag torkar är torr utanpå men fuktig inuti
Det som har hänt är förmodligen att du torkat maten för varmt. Då har det bildats en hinna som fukten inte kan tränga igenom. Kan du inte dela maten så är det bara att börja om tyvärr.

Torka mat – förbehandling (t.ex. förvällning)

Hålslev eller pastainsats - bra redskap vid förvällning av grönsaker
När du förväller grönsaker är det perfekt att använda en hålslev som du tar upp maten med. Då behöver du inte hälla bort vattnet utan kan förvälla i flera omgångar. Ännu bättre är att använda en pastainsats, en gryta med en insats som har hål, då lyfter du bara ur insatsen och låter vattnet rinna av innan du torkar maten. 

 

Torka mat – grönsaker och frukt

Torka äpplen med skalet på
Äpplen torkar man faktiskt bäst med skalet på då de håller ihop bättre än utan skal. Skalet ger också en god smak.

 

Torka mat – kött & fisk

Hygienen när du torkar kött
När du torkar kött och fisk bör du hålla god hygien hela vägen från det att du köper köttet till det att du packar det. Friluftsmeny rekommenderar alltid att köttet tillagas innan det torkas. Det är nämligen så att bakterier som bildas i köttet/fisken stannar kvar även när det torkat och kan återaktiveras när det blöts upp igen. Jag känner ingen som har blivit dålig av torkat kött, men det beror nog på att man har varit försiktig. Hela kedjan:

  • Köp färskt kött/fisk, helst ska köttfärs vara nymald
  • Transportera köttet kylt på vägen
  • Hantera köttet med plasthandskar (finns att köpa billigt) eller med redskap
  • Stek/tillaga köttet i väldiskade kärl
  • När köttet torkat bör det packas med redskap eller plasthandskar

Vilken temperatur torkar man kött i?
70 grader är en bra temperatur för kött. Köttet bör tillagas genom stekning, kokning eller i ugn innan det torkas i tunna skivor/bitar.

Vilket kött kan man torka?
Allt kött går att torka, men kött med låg fetthalt ger bäst resultat och definitivt bäst hållbarhet.

Tranchera mera – skiva köttet tunt
Ett smart sätt att skiva kött tunt är att skiva köttet halvfruset. Frys köttet, ta fram det och låt tina några minuter, skiva sedan så tunt du kan. Det går även att riva fruset nötkött och kyckling. Riktigt tunna bitar av kött är bäst att lägga direkt på en ugnsplåt och sedan tillaga i ugnen (15 grader 15 min). Sänk sedan temperaturen till 70 grader och torka köttet.

 

Torka mat – blötläggning/tillagning

Blötlägga mat
Blötlägg så kort tid som möjligt då bakterier växer över tid. Därför är det bättre att blöta upp maten i varmt/hett vatten då det inte tar lika lång tid som i kallt vatten.

 


 Upp till toppen

Packning av mat

Hur ska jag packa min friluftmat?
Packa efter behov! Ska du vara ute länge så är det jättebra att vakuumpacka maten så att den inte härsknar och så att förpackningen är riktigt tät. Ska du vara ute en kortare tid räcker det med ziplock-påsar. På dagsturer räcker det med det enklaste, till exempel en plastlåda eller en enkel plastpåse.

 


Upp till toppen

Recept – friluftsmat

Tom kategori - ställ en fråga! (mailadress längst upp)
 

Recept – energibars

Hur gör man sina egna energibars?
Det är enkelt att göra egna energibars. Enklaste varianten är genom att mixa nötter och torkad frukt och sedan forma bollar. Andra bars ugnsbakar man, se recept på energikakor under ”recept” på huvudmenyn.

Mina bars håller inte ihop
Du har troligen använt för mycket torra ingredienser. Bäst är att använda ingredienser som ”limmar ihop” din energikaka. Bra  ingredienser är till exempel mixad torkad frukt, kokt kolasås (grädde, sirap, socker) och mixad färsk frukt (banan är bra).

 


Upp till toppen

Näring och energi

Hur viktigt är det med vitaminer och mineraler när man är ute på tur?
På kortare turer är det inte särskilt viktigt, det är på turer som sträcker över flera veckor som du behöver tillföra mineraler och vitaminer som du kanske inte får i dig genom friluftmaten.

Hur ska jag beräkna energin på mina egna rätter?
Du behöver vikten samt energiinnehållet på delarna i din rätt. Sedan är det bara att plocka fram grundskolematten och börja räkna. En gramvåg är i princip oumbärlig. Energiinnehållet står ofta på förpackningen, annars är det bara att googla ”energiinnehåll xxxxxxx”. Skilj också på torrvikt och energi per färdig rätt om du vill ha ut energi per 100/gram. Energi för hela rätten är självklart samma räknat på torrvikt eller på färdig rätt.

 


 Upp till toppen

Hållbarhet, mat

Tom kategori - ställ en fråga! (mailadress längst upp)