Torka tunna bitar av kött, grundrecept

 

För att göra det enkelt så har jag delat upp hela processen i olika steg – bara att följa punkt för punkt.

 

1. VÄLJA KÖTT – hitta kött med låg fetthalt som nötkött eller viltkött. Undvik helst kött med insprängt fett, senor och hinnor. Enkelt och bra att börja med är filé och lövbiff. Du kan även torka skinka om du skär bort fettet.

 

2. FÖRBERED KÖTTET – torka av köttet om det är blött och skär tunna skivor/bitar. För att få så tunna bitar som möjligt så kan du skära köttet halvfryst. Marinera i marinad utan fett i ett par timmar (grundmarinad: lika delar vatten och soja samt hackad vitlök och svartpeppar).

 

3. TORKA KÖTTET – Stek i stekpanna utan fett , eller ännu bättre, lägg direkt på plåt med bakplåtspapper. Ugnsstek sedan på 150 grader i tio minuter, sänk temperaturen till 70 grader och torka tills köttet är torrt (ca 12 timmar i ugn, 7 timmar i torkugn). I torkugn gäller också temeraturen 70 grader.

 

4. PACKA KÖTTET – Du ska kunna bryta av bitarna. Du kan prova att lägga lite varmt kött i en plastpåse, om det blir kondens i påsen bör du torka lite till. Packa i ziplockpåse eller fryspåse. Allra bäst är vakuumpåse men de andra alternativen fungerar bra. Förvara det torkade köttet i frysen.

 

5. ANVÄND KÖTTET – blöt upp köttbitarna i hett vatten under någon timme (det är bättre än kallt vatten i många timmar då risken för bakterietillväxt minskar med kortare tid). Blanda med kryddor och gör gryta eller stek upp och blanda i t ex pasta.

 

 

 Skär tunna strimlor! (ovan)

 Stekutan olja tills allt vatten försvunnit, ett annat tips är att inte ha lika mycket kött i pannan som på bilden då det snarre blir kokt än stekt (ovan)

 

Du kan torka av fett från köttet efter du stekt det (ovan)Nu var det klart - bara att packa!

 


 

 

 

Lär dig mer i boken Torka mat!

 

Torkugnar hittar du här.

     Torkugnar