Att vandra är det äldsta och mest naturliga sättet att upptäcka naturen på, och det är möjligt året om. Vandring verkar ständigt vara populärt och man ser många som varje sommar och höst gör sina första vandringar på lederna i de svenska fjällen. Detta urgamla fenomen kan idag göras på många olika sätt och svenska fjällkedjan erbjuder allt från långa tältturer till kortare dagsturer mellan fjällstugor och fjällstationer. Välj det sätt att vandra som inspirerar dig.

Trots att vandring är en otroligt enkel och avskalad aktivitet finns det många olika sätt för att göra vandringen skönare. Vi upplever och reagerar på olika sätt när vi vandrar vilket gör att det finns lika många vandringtips som det finns utövare. Här är tre tips för fjällvandring:

Staffan Persson
Bild: Staffan Persson

Våga testa

Det gör inget om man inte har all rätt utrustning som finns i skyltfönstret på friluftsbutiken, det viktigaste är att du kommer ut och gör verklighet av vandringen.


Ha kul!

Det viktigaste är inte alltid att nå toppen, den tänkta lägerplatsen eller att följa den planerade rutten, det viktigaste är att du tycker det är roligt att vara ute och att du vill fortsätta vara ute även i framtiden.


Light is right

Alltför många bär alltför tunga ryggsäckar när de gör flerdagsturer i fjällen och tyngden på axlarna gör att många glömmer bort att njuta av upplevelsen som de är mitt uppe i. Var hård mot dig själv när du packar ryggsäcken och låt en vandringskompis gå igenom din packlista och ifrågasätta vad som verkligen behövs.

Det tar en livstid att bli fullärd men varje gång man är ute lär man sig något nytt om sig själv och hur man fungerar bäst på sina vandringar. Jag ser fram emot att fortsätta vara utomhus och lära mig fler knep som kan förbättra min uteupplevelse. 

Martin Strömgen är stationschef på STF Sylarnas fjällstation i jämtlandsfjällen (Foto: David Erixon) 

Läs mer om fjällvandring här