Sam Andersson som kommer att gästblogga om torkning av mat och hur man gör friluftsmat för friluftsmeny.se. Till sin hjälp har Sam fått låna en 5-brickors Excalibur torkugn. Sam kommer under de närmsta 1,5 åren att studera till Fjällguide på Älvdalens utbildningscentrum. Sam kommer att få dra sina egna lärdomar och jag kommer att ge en kommentar här och där.Som första försök tänkte jag torka en enkel pasta med köttfärssås. Gjord från grunden med stekt gul-, och vitlök och svamp. Jag använde i lite olja tills svampen och löken får fin färg och slutat vattna sig. Efter det tillsatte jag vanlig blandfärs. Brynte den till nästan all vätska försvunnit och tillsatte sedan salt, svartpeppar, och smoked paprikapulver ihop med en tetra av krossade tomater i basilika för att få lite mer smak i det hela. Lät allt stå o puttra i 15-20 min tills det mesta vattnet hade försvunnit.


Ju finare bitar ju lättare blir det att torka, pga exponeringsytan till varmluften. Santa Marias Smoked paprika sätter fin karaktär på det mesta köttet.


Efter att den största delen av vätskan försvunnit från pannan var det dags att lägga allt på en av ollorna till torkugnen. det krävdes två ollor för att få med både den förkokta pastan och köttfärsen. En olla med enbart pasta på och en med köttfärssåsen på. Nu var det bara att vänta och se hur resultatet skulle bli (vilket resulterade i dåligt med sömn genom all förväntan!). Timern är ställd på 8 timmar med 6 timmar kvar på klockan. Mängd färskvara 593g.


 


Efter 7 timmars torkning är nu slutresultatet färdigt, och med slutprodukten i hand så har jag kommit fram till följande:

Mat som ska torkas ska nog inte lagas precis som vanligt, om man inte har riktigt gott om tid. (En heldag.) Då produkten som läggs i torken är riktigt blöt och behöver mycket tid för att bli optimalt torr.

Nu torkade jag bara EN protion i 7 timmar, vilket resulterar i att om kvantiteten ökar kommer även torktiden att öka. Så i fortsättningen kommer jag att byta ut de krossade tomaterna mot tomatpuré, nötkött och torra kryddor. Eller påbörja torkningen tidigare, för att bibehålla enkelheten i själva matlagningen.

I så fall kan man laga turmat och kvällsmaten samtidigt utan att skära ner på smaken i kvällsmaten eller stå med två uppsättningar disk när maten är färdig och man kan hitta på något annat under dagen (Friluftsmeny säger smart!)

Efter torkningen lät jag maten eftertorka och svalna innan jag lade allt i en lufttät burk för förvaring innan vakuumförpackningen. Då fungerar även burken som fuktindikator där fukten fastnar på glaset om maten inte torkats ordentligt och därmed minskar risken för att paketera mat som inte är torr. Mat som senare skulle mögla.

/SAM