Presentation av Sam Andersson som kommer att blogga om torkning av mat och hur man gör friluftsmat för friluftsmeny.se. Till sin hjälp har Sam fått låna en 5-brickors Excalibur torkugn. Sam kommer under de närmsta 1,5 åren att studera till Fjällguide på Älvdalens utbildningscentrum.Hej!

Mitt namn är Sam Andersson, 27 år från Landskrona. Jag kommer under de närmsta 1,5 åren att studera till Fjällguide på Älvdalens utbildningscentrum, där jag bland annat kommer att utföra diverse äventyr och turer likväl som utforska friluftsköket samt göra en del experiment. Dessutom kommer jag själv försöka att hitta den perfekta maten för olika senarion, med lite udda och ibland galna koncept.

Mitt friluftsintresse grundar sig i scouterna som jag var aktiv i under elva år. Under gymnasietiden på tekniska hittade jag en extrakurs för Naturvetenskapslinjen som hade slutmålet att göra en veckas fjällvandring i tält. Under denna tid upptäckte jag mer och mer att detta var något jag ville syssla mer med. Så efter att vi kom hem från Sylarna där kursen nådde sin höjdpunkt klimax, bytte jag inriktning till naturbruk med inriktning ledarskap och äventyr i Osby.

Denna linje var i samma tappning som kursen jag precis läst, samt att mina andra friluftsintressen tillgodosågs i allt från sjukvård i fält till kajakpaddling och matlagning!

Med två nya fjällvandringar, varav en på vinterfjället, fick jag upp ögonen för ett annat mer udda intrsse för en söderlänning. Snö! Med några familjesemestrar till Sälen under tidigare jullov som grund och nu en vintertur på vitablixten, (försvarets turskida) med bivackbygge, valde jag till ännu en fördjupningskurs inriktat på vinterfjällen, med diverse vinteraktiviteter, så som isklättring, övernattningstur i tält, hundspannskörning, skoterkörning m.m.

Efter studenten blev det en tur in i det militära, flottan rättare sagt. Förutom gröntjänsten (3 månader) så befann vi oss väldigt sparsamt ute i "fält", till viss del en besvikelse för friluftsmänniskan i mig, men dock med mycket! bättre mat och extremt lärorikt, fullt av andra äventyr som jag inte upplevt om jag varit civil. Bland annat minröjning i Östersjön och en månads seglats till Irland med flottans skolfartyg HMS Gladan.

Nu efter 5 år som Trädgårdsmästare hos Nils Gyllenkrok på Björnstorps Gods, där jag hittade rätt element att jobba i, utomhus, tänkte jag återgå till grunden och inrikta mig på mitt största intresse, friluftsliv. Efter att förra året ha fått förtroendet att planera och medverka under ett bröllop för familjen där jag hittade arrangören i mig, tänkte jag utveckla en symbios mellan friluftslivet och arrangören genom min tid i Älvdalen, varvat med exprementerande matlagning. Där jag hoppas jag kan inspirera andra till att ta ut svängarna i friluftsköket.

Go´ maud, mö´ maud o maud i rättan ti´!

//Sam Andersson


Sam med sin 5-brickors Excalibur torkugn