Som liten var jag utomhus hela tiden. Jag lekte, klättrade och grävde. Idag bor jag i en lägenhet, i en storstad och jag är ständigt på jakt efter mer natur i mitt liv. Även om man kanske gillar att både vandra, tälta och paddla så är det inte alltid det sker till vardags. Det kan kännas svårt eller krångligt att ta sig tid till att komma ut. Men det behöver inte vara särskilt svårt att reconnecta med naturen.

 

När jag känner mig bortkopplad från naturen har jag en omedelbar plan som jag sätter i verket. Den är oerhört enkel: Jag går ut och lagar mat under bar himmel, kanske bara runt husknuten. Ibland lagar jag inte ens mat, utan jag tar med mig tillagad soppa i en termos och äter under ett träd. Ingen mat smakar så gott som där ute. Här är mina bästa tips för att jaga bort stadråttan inom dig:

 

 

Ät frukost ute

Kylan är ingen anledning att vara inomhus. Klä då på dig. Oavsett om du sitter i parken eller på balkongen kan en utomhusfrukost sätta en avslappnad ton för hela dagen. Att tillaga middagen på ett gas-kök ute i trädgården, eller i den närliggande träddungen kan också vara allt som krävs för att känna sig lugnare och få natur-feeling igen.

 

Gräv i jorden!

Om du har en trädgård eller balkong är det enkelt att plantera blommor och kryddor. Att gräva med händerna i jorden stimulerar produktionen av serotonin i hjärnan (tack vare en jordbakterie) – vilket gör dig lycklig och avslappnad. Det är inte utan anledning som trädgårdsterapi används vid depression.

 

Gå barfota

Dina fötter är utformade för att vara mobila, annars skulle du inte ha 26 ben i en så liten kroppsdel. Men fötter som är instängda i skor hela dagen lång är inte glada fötter. De måste andas och är gjorda för att känna jorden under sig. Är du barfota får fötterna en direkt kontakt med jorden, vilket enligt många kan verka både helande och ge stabilitet.

 

Vakna med naturen

Finns det inte tid för en tältnatt? Bjud då in naturen på morgonen när du vaknar. Öppna fönstret det första du gör. Ta in allt du ser och andas djupt.

 

Ta in naturen

Fyll ditt hem med blommor och växter som ger dig naturligt, friskt syre. Köp tulpaner att pryda köksbordet. Odla egna örter och kryddor.


Samla på solnedgångar eller soluppgångar

Att betrakta solen gå upp eller ned är ett enkelt sätt att känna sig som en del av dygnets, naturens och säsongens rytm.

 

 


 

Emma V Larsson – frilansjournalist som skriver om resor, äventyr och friluftsliv i olika magasin och dagspress. Hon är hooked på långvandring, tältnätter och på att laga trerätters framför lägerelden. Följ hennes äventyr på: http://outdoorsy.outdrr.com