Jag har nästan alltid en liten termos med kaffe med mig på alla sorters vandringar, klart att dricka när man stannar till under en kort eller längre stund. Att mumsa på något under en paus kan vara gott och mysigt.

 

Nötter är bra när man pausar. Lätt att äta är det också. En blandning av salta och naturella nötter + russin eller kanske torkad aprikos, i en mindre ziplock-påse är dessutom perfekt att ha i en lättåtkomlig ficka under tiden man går.

 

Jag brukar även ha med en liten burk med jordnötssmör (varianten utan socker) det går att äta på en massa frukter som fika och mellanmål. Gott även som pålägg på bröd om man vill ha macka. Grovt rågbröd med jordnötssmör och tunt skivat äpple är en godare kombo än man kan ana.

 

Ingen kan ha missat trenden med Dadelbollar/bars med olika smaksättare? Dessa är perfekta att ha laddat med i ryggan, både som fika och som godis eller dessert. Sött, lite mättande och med bra innehåll så får vi lätt i oss välbehövlig energi. Finns väl snart lika många recept som det finns folk som tycker om dem. Så här gör jag:

 

Dadelbollar

2,5 dl kokosflingor

2  dl sötmandlar

1 nypa himalayasalt/vanligt salt

8 färska urkärnade dadlar

2-3 msk kokosolja

1 msk cacaonibbs (inte nödvändigt, men gott och ger lite crunch)

Kör allt i en matberedare - till det börjar hålla ihop. Rulla bollar eller platta ut och skär bitar. In i frysen. Ta fram och ta med i packningen.

Samma grund, men med kakao i smeten blir inte mindre gott.

__________________

 

Ytterligare ett recept, med kanske lite “vuxnare smak”:

1 dl cashewnötter

1 dl mandlar

Saft och zest från 1 citron

2 msk honung

1,5 dl riven kokos (eller kokosflakes om du vill ha mer tuggmotstånd)

Riven kokos för att rulla bollarna i

Kör allt i en matberedare - till det börjar hålla ihop. Rulla bollar eller platta ut och skär bitar. In i frysen. Ta fram och ta med i packningen.

 

Under den lite varmare årstiden har jag alltid med vätskeersättningstabletter i ryggan. Tar en på morgonen och en på kvällen. Det hjälper mig att inte laka ur mig när jag svettas och är i rörelse mycket under dagen. Vi dricker ju oftast vatten och det är toppen så klart, men vi svettas ut salter och andra mineraler - dessa är viktigt att ersätta för att slippa tråkiga effekter av urlakningen.

 

 

 

 

 


 

Det här med mat ligger mig varmt om hjärtat. Att äta ordentligt och gott är en förutsättning för att må bra, inte bara hemma i vardagen utan även när man är på strövtåg och som aktivt tränande person blir bra mat en viktig pusselbit i livet.

När jag var liten var skogsmat oftast detsamma som medhavd fika och mycket korvgrillning. Under många år arbetade jag med ungdomar på en skola, med internat. Vi bedrev lägerverksamhet på loven och var mycket ute i skogen med eleverna. Där arbetade jag tillsammans med 2st fd Fältjägare och några andra med ganska lång erfarenhet av skogsliv. Där föddes mitt intresse för att laga mat ute i skogen, inte bara ha med matsäck och det har sedan blivit mer och mer, allteftersom jag själv börjat vistas mer och mer ute i skog och mark. Eftersom jag är mjölkprotein-allergiker har jag fått hitta lösningar som funkar för mig.

Det är ju precis som hemma i köket, att bara fantasin sätter gränser. Så våga prova saker, nya smaker och sätt ihop era egna favoriter att laga utomhus. Dessutom är det ju så att man är i ett tacksamt läge med utemat - eftersom allt smakar lite godare ute i skogen, t.o.m blodpudding!