Vissa dagar vill man ha mat snabbt och det ska vara lätt att fixa, få ingredienser och inte väga mycket att släpa runt på. Då är alla sorters pasta det första man tänker på antagligen, bortsett frystorkade rätter.

 

Förutom pasta är couscous och ris är bra grunder när man planerar snabblagad och mättande skogsmat. Alla mättar bra, väger lite och är lätt att kombinera med andra tillbehör.

 

Enklast möjliga maträtt måste ju vara kokt pasta och mjukost som man rör ner! Sonens paradrätt när han var liten och med ute på upptäcktsfärd. Tubost finns ju så många olika smaker att om varje person på turen bär med sig en tub var, så kan man variera sig på ett bra sätt.

 

Tortellini är en bra sak, de finns ju med en mängd olika fyllningar och kan också det bli en helt ok rätt ihop med tubost med lämplig smaksättning. En god pulversoppa kan skojas till med både ris, pasta eller couscous.

 

Vill man vara lite mer avancerad så kommer tomatkonserv/tetra till bra användning. Koka pasta, ris, couscous eller tortellini direkt i tomatsåsen, tillsätt önskade grönsaker eller enbart örter och kanske lite buljong.

 

 

 


 

Det här med mat ligger mig varmt om hjärtat. Att äta ordentligt och gott är en förutsättning för att må bra, inte bara hemma i vardagen utan även när man är på strövtåg och som aktivt tränande person blir bra mat en viktig pusselbit i livet.

När jag var liten var skogsmat oftast detsamma som medhavd fika och mycket korvgrillning. Under många år arbetade jag med ungdomar på en skola, med internat. Vi bedrev lägerverksamhet på loven och var mycket ute i skogen med eleverna. Där arbetade jag tillsammans med 2st fd Fältjägare och några andra med ganska lång erfarenhet av skogsliv. Där föddes mitt intresse för att laga mat ute i skogen, inte bara ha med matsäck och det har sedan blivit mer och mer, allteftersom jag själv börjat vistas mer och mer ute i skog och mark. Eftersom jag är mjölkprotein-allergiker har jag fått hitta lösningar som funkar för mig.

Det är ju precis som hemma i köket, att bara fantasin sätter gränser. Så våga prova saker, nya smaker och sätt ihop era egna favoriter att laga utomhus. Dessutom är det ju så att man är i ett tacksamt läge med utemat - eftersom allt smakar lite godare ute i skogen, t.o.m blodpudding!