Sommaren närmar sig med stormsteg och det börjar verkligen bli dags att planera fjällvandringen. Maila gärna in till info@friluftsmeny.se och berätta om hur just du/ni planerar mat, vart ni ska gå samt utrustning - så kan era erfarenheter delas i blogg och på Facebook.

Här hittar du en packlista för fjällvandring och alla recept som passar fjällvandring hittar du här.

hälsar
Eric Tornblad,
grundare av Friluftsmeny.se
 
 

 

Du anmäler dig till nyhetsbrevet här!

 

UTVALDA RECEPT FÖR FJÄLLVANDRING

 

(bild ovan från LeTrek)

 

SMART FJÄLLMAT

Mat på fjällvandring ska vara riktigt god, ha låg vikt och dessutom vara lätt att laga. Det tar ett par fjällvandringar för att lära sig allt kring maten, men här är ett par tips på vägen:
 

För att få låg vikt på maten

- Ta bort alla ytterförpackningar.
- Ta inte med mer mat än du behöver, om du bara behöver två portioner potatismos så tar du bort resten i påsen osv.
- Gör en meny så är det lättare att beräkna maten.
- Det räcker med någon extra måltid, ta inte med mer (här passar en frystorkad måltid bra).
- Fokusera på mat med stor andel fett, då fett innehåller mer energi än t.ex. kolhydrater per viktenhet.
- Torka maten, det spar oerhört mycket vikt.

 

Lättlagad fjällmat

- Mat som lagas i en gryta är enkelt, risotto är en favorit.
- Fundera på koktider på din mat - femminuterspasta spar bränsle jämfört med femtonminuters-varianten.
- Finfördelat mat (tex finskuren, torkad potatis), både blöts upp och tillagas snabbt.
- Få moment är ofta skönt, t ex. att såsen och köttet kokar ihop istället för att koka sås och laga kött var för sig.
- Låt maten bli färdig genom efterkokning, ris kan t ex bli färdigt om du ställer av riset innan det är färdigt och isolerar kärlet. Då kommer riset att bli klart utan att det går åt bränsle.

 

Hur får du god smak på maten?

- Kolla i kokböcker, leta redan på goda recept och försök översätta smakerna till lätt fjällmat.
- Använd buljong istället för salt.
- Umami-rika tillbehör som soja och parmesan rekommenderas!
- Använd smakrika såser som teriaki, stark senap och wasabi
- Ta med ett litet krydd-kit som du kan piffa upp maten med. Kitet kan innehålla piripiri, tabasco, sambal oelek, kycklingbuljong, svartpeppar och timjan.

 


 

TONFISK MED SWEET CHILI
(egen "frystorkad" rätt)

Tonfisken torkar du i vanlig ugn (50 grader) eller i torkugn (50 grader).

 

INGREDIENSER
140 g finfördelad tonfisk i vatten som torkas i ca 8 timmar, smula när det är torrt
3 dl snabbris (3 min)
1 liten påse sweetchilisås
15 ml olja
Lite salt & peppar

+ 3 dl hett vatten

  • Blanda alla ingredienser i en påse
  • Tillsätt hett vatten och lått stå i 5-10 minuter
  • Ät


Länk till recept