Under en vandring i Kebnekaise där vi gick Kaskavagge (som mest består av sten och åter sten) hade vi stenkastartävling om chokladbitar. Insatserna var höga och besvikelsen stor för de som förlorade. Kalorier på tur är helt enkelt värdefulla för att man är så hungrig och för att det inte går att köpa mat på så många ställen. Fjällstugor och stationer finns här och där, men det är inte alltid som din tänkta väg går förbi dem.

 

Jag har varit på ett trettiotal fjällvandringar och en gemensam nämnare har alltid varit maten: förberedelse av den hemma, att gå och se fram emot och prata om den, tillagning och slutligen själva ätandet. Vad du ska äta kommer att vara superviktigt, för att inte tala om vad det gör med gruppen (om ni är fler som vandrar). God och näringsrik mat förhöjer stämningen!

 

Vikten på maten: för många är fjällvandring synonymt med en tung ryggsäck som släpas fram på välgågna stigar. Den tunga ryggsäcken gör dig trött och gör också att du inte tar den där toppen eller gå i obanad terräng. Maten bör alltså vara lätt men ändå energirik eftersom att den är en så stor del av vikten i ryggsäcken. Om du bara vandrar ett par dagar spelar vikten förstås mindre roll, men om du tänker lätt och energirikt även där kan du få en superlätt ryggsäck som ger kraft åt att vandra lite längre per dag.

 

Variation: jag skissar upp min fjällmeny på ett papper och försöker att hitta rätter som har olika smak och karaktär. Du kan utgå ifrån tillagning (stekt, kokat osv.) eller så tänker du i termer av sött, hett, milt, gräddigt och liknande. Frukosten är den enklaste måltiden att variera, du kan byta grötflingor (råg, havre m.m.) äta müsli med varm eller kall mjölk, ha olika sylt, torkad frukt eller varför inte honung med rostade nötter!

 

Näring/energi: funderar på hur näringsrik maten din mat är och tänk på att fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi än exempelvis okokt pasta. Om du behöver öka portionerna så se alltså till att både lägga till kolhydrat och fett!


    

 


Exempel på mat under en femdagars vandring

 


 

Dag 1
Frukost: Havregrynsgröt med äppelmos
Snack: Hemgjord energikaka
Lunch: Färskt bröd och hemtorkad rödbetssoppa
Snack: Jordnötter
Middag: Risotto med parmesan
Kvällsgott: Mörk choklad

 



Dag 2

Frukost: Rågflingegröt med torkad frukt
Snack: Hemgjord energikaka
Lunch: Frystorkad chili con carne med tortillabröd
Snack: nöt- och russinblandning (jägarsnus)
Middag: Pasta med torkade oliver och tonfisk (i olja) på burk
Kvällsgott: Några kex med parmesanost

 



Dag 3

Frukost: Frukostblandning från Real Turmat
Snack: Köpt energikaka
Lunch: Bondomelett med morotssallad (gjord på torkade morötter)
Snack: Torkad frukt med nötter
Middag: Potatismos med torkad korv och rostad lök
Kvällsgott: Smågodis

 



Dag 4

Frukost: Stekt pannbröd med honung
Snack: Hemgjord torkad energikaka
Lunch: Tiominutersris med gräddpulver och torkade flingor av kött (älg eller ren)
Snack: Hemgjord torkad energikaka
Middag: Linsgryta med torkad kokosmjölk (kokosmjölk finns färdigt i påse)
Kvällsgott: Hemtorkade jordgubbar och vit choklad

 



Dag 5

Frukost: Gröt av havregryn, müsli och hackade torkade fikon
Snack: Nöt- och fruktblandning
Lunch: Potatismos med stekt ölkorv
Snack: Flapjack
Middag: Ris med kyckling och jordnötssås (från påse eller från egna krossade jordnötter)
Kvällsgott: Rostade cashewnötter

 



Reservmat

Tex. Frukostblandning från Real Turmat + Tacogryta från Blå Band. Frystorkad mat tar liten plats och är riktigt hållbar, därför passar den perfekt som reservmat.

 


 

Fler tips hittar du i boken Fjällmat