Ivonne Fuchs hade planerat att vandra till Nikkaluokta från Abisko. Det som skulle bli en skön fjällvandring blev något helt annat. Läs om hennes upplevelser här. PS. Dela gärna denna artikel till de du känner som är på väg till fjällen i sommar.

 


 

Jag planerade att vandra till Nikkaluokta med start på Abisko onsdagen den17e juni. På turiststationen blev jag redan förvarnad att jag borde köpa eller hyra snöskor för att det stora ytor av hög snö som håller på att smälta kort efter Abiskojaure. Jag valde den lättare och billigare alternativen och köpte damasker istället. Min ryggsäck var alldeles för tungt vilket visade sig fort var ett stort misstag. Jag hade med mig mat för hela vägen samt all köksutrustning och tält som vägde ca 3,5kg…


Ändå gick 1:a etappen till Abiskojaure förhållandevis bra, vädret var kanon, men jag var sliten i knän och höfterna när jag kom fram. Jag tog en vilodag och gjorde en dagstur upp mot Kårsavagge men fick vända halvvägs på grund av snön som böjde efter 4 km.


Dagen därpå startade jag tidigt, stugvärden hade tipsat att gå på morgonen eftersom snötäcket har en större hållbarhet efter den kalla natten. De första km gick bra, sedan började ”helvetet“. Jag sjönk ofta djupt in i snö, smältvattnet rann in i mina kängor och jag fick rasta ofta. Jag kämpade mig fram till Rengärdet och pausade för att försöka torka strumpor och kängor. Där stötte jag på två andra vandrare och vi beslöt att dra vidare gemensamt av säkerhets skäl. Det blev bara värre, till slut hamnade vi mitt i en lerig och myrig flod som hade gömt sig under snötäcket, vi sjönk ner till midjan… Då var det bara att stänga av hjärnan, ta samman sista kraften och springa rakt fram. Som tur var nödstugan Rádunjárga nära, vi hade aldrig orkat vägen till Alesjaure efter denna katastrof. Så stannade vi i hyttan, eldade och lyckades med att torka kängorna och kläderna fram till nästa morgon. De två gick iväg tidigare, jag behövde mycket mer tid och att gå i min takt. Sträckan var lika plågsam, jag hittade två stavar som räddade mig flera gånger från att tappa balans och ramla in i floden.


Framme i Alesjaure var jag komplett slut, jag mötte ett svenskt par varav mannen var en erfaren vandrare som gick 25e gången på Kungsleden. De hade bestämt sig att avbryta och flyga med helikopter till Abisko i måndags. Det fanns en plats kvar och jag slog till direkt. Det var ett vis beslut, många som ville gå vidare (även med lättare packning) kom tillbaka efter en dag, snön var tydligen delvis ca 4 m hög, och utan snöskor totalt omöjlig att ta sig fram.
Jag hade en dag kvar i Alesjaure och vandrade genom Renskötar-byn till Fantomenfallet. Rena drömdagen, vägförhållanden var mycket lättare, våren hade hunnit komma fram på riktigt och det var bästa vandringsdagen jag hade!
I förrgår lyfte alltså helikoptern. Denna upplevelse var värd varje krona!
Jag har redan bestämt mig att åka upp till Fjällen i slutet av augusti för att fullända min vandring till Nikkaluokta, men då blir det ett lätt 1pers-tält och bara lite turmat, Fjällstationerna är ju i stort sett välsorterade vad gäller mat, åtminstone de jag var hos.

 

Just nu skulle jag faktiskt avråda totalt att ge sig ut på Kungsleden, det ligger fortfarande mycket snö kvar som smälter i sammanhang med mycket nederbörd, det är stora ytor som är översvämmade, och SMHI har utropat varningsklass 2 pga störa flöden av smältvatten. Vägen är ingen njutning utan bara slit i vilket fall som helst, även om man bara har 15 kg på ryggen.

Men om någon vill vandra ända så är det kanske bäst att hålla sig långt upp på bergen och undvika alla dalar där vattnet samlas.
Men jag hade i alla fall tur med vädret- OCH: inte en enda mygga!

 

/Ivonne Fuchs

 

 

 

 

 


 

Friluftsmeny kommenterar
Vad lär vi oss av detta? Jag skulle säga att det främst är två saker:

1. Kolla alltid upp det område du ska åka till genom att se din rutt och se de kritiska moment som kan uppstå: Är det någon snö kvar dit jag ska? Finns bron över ån kvar? Hur är det med den där båten som man kan ta sig över sjön med? Finns rastskyddet kvar? Går det att vada där vi har tänkt oss?


2. Bär inte för tungt! Ingen blir glad över att bära för tungt, speciellt inte om det händer något, till exempel att du vrickar foten eller om leden är dålig.

Läs mer om hur du kan minska vikten på din packning här!