Principen för att torka mat är väldigt enkel: reducera vatten i ett livsmedel genom avdunstning. Många livsmedel kan torkas i rumstemperatur medan vissa behöver varm luft för att inte torktiden ska bli så lång att livsmedlet till exempel härsknar eller möglar.

Jag brukar rekommendera de som inte torkat mat förut att börja med rotsaker, allra helst morötter. Morötter är billiga och svåra att misslyckas med. De behöver inte förvällas (även om de behåller smak och färg bättre då) och torkar relativt fort. Då börjar vi!

1. Skala en morot och skiva den i så tunna skivor du bara kan, om du har en matberedare så kan de ofta skiva tunt. Vissa rivjärn har också en sida som man kan skiva med.

2. Lägg skivorna med lite mellanrum på ett nät eller ett tunt tyg, du kan till lägga det tunna tyget eller nätet på ett ugnsgaller för att hålla det plant.

3. Ställ morötterna på en plats där det är varmt och där luftcirkulationen är god. Ovanpå kylskåpet eller vid ett element fungerar bra.

4. Titta till morötterna varje dag och se vad som händer! (färg, doft, struktur mm)

5. När morotsskivorna är torra tar du några stycken och lägger dem i kallt vatten – hur är konsistensen efter 20 minuter?