Intervju av Angeliqa Mejstedt som publicerades på hennes blogg Vandringsbloggen, utifrån konceptet "Möte med en eldsjäl".


 

Yrke: Arbetar som assistent inom Franchise på Svenska Turistföreningen
Utbildning: Informationsdesigner
Bostadsort: Kärrtorp i Stockholm

 

Idag har jag äran att få presentera eldsjälen Eric Tornblad. Han är författare till flera friluftskokböcker och är i startgroparna för att lansera en sajt om friluftsmat. Till vardags jobbar han som projektassistent på Svenska Turistföreningen. Här har vi en man som lever och andas friluftsliv.

Vad fick dig att bli författare för friluftskokböcker?
När jag gick på Hållands folkhögskola, som nu heter Åredalens folkhögskola, var vi ute massor, då letade jag efter friluftskokböcker men det var skralt med utbudet. Jag bestämde mig för att göra en egen receptsamling som ett projekt inom utbildningen. Häftet som blev det blev senare min första riktiga bok – ”Friluftskokboken”. Det här var 2009, tre år senare kom ”Torka mat” ut på Calazo som visade sig bli en succé. Idag såld i cirka åtta tusen exemplar. 2014 kom min sista bok ut, den har titel ”Fjällmat – 84 recept som klarar en veckas vandring”. 84 smarta recept som alla är vikt- och näringsberäknade.

Är du en duktig kock till vardags?
Det skulle jag nog säga, i alla fall innovativ! Jag lagar mycket vegetarisk mat och experimenterar gärna med olika veggo-biffar. Där är min favorit är rödbetsbiffar med kikärtsmjöl. Att vara innovativ är en fördel när man ska laga mat utomhus, både vad gäller val av råvaror och vad gäller själva tillagningen. Du måste ofta laga på primitiv utrustning och med begränsad mängd bränsle.

Vad är den största utmaningen med att laga mat utomhus?
Jag skulle säga att det svåraste nog är att få maten att smaka mycket och gott. Knepet är att ta med smakrika produkter som torkad korv, buljong, torkade grönsaker, torkad vitlök och torkad mögelost. Parmesanost är också en favorit som till och med klarar sommarvärmen ett par dagar.

Vad är det bästa med att laga mat utomhus?
Att man ofta har en fin utsikt!

Vad har du för förhållande till frystorkad mat?
Nu när jag ska börja sälja frystorkat kan jag ju inte längre säga att det är gegga i påse… idag är den frystorkade maten riktigt bra. Jag brukar använda frystorkat ett par gånger under turen, det är ju perfekt om det är dåligt väder eller om man är riktigt trött och inte orkar blötlägga sin hemtorkade mat. Finessen med frystorkat är också att den klarar flera turer om den inte blir uppäten.

Vilken är din favoritplats för friluftsliv i Sverige?
Jag måste nog säga Grövelsjön, sommar som vinter. Men det är nog mest för att jag varit där många gånger och börjar kunna området. Jag skulle gärna lära känna någon annan plats på samma sätt.

Vad har du för spännande projekt framöver?
Förutom e-handel är det en ny bok på gång men den får vänta lite tills Friluftsmeny.se har kommit igång ordentligt.Bloggen hittar du här: http://vandringsbloggen.com