Frystorkning verkar ha utvecklats under andra världskriget för att konservera blodplasma så att det kan förvaras i rumstemperatur istället för kylskåp. Tekniken har sedan använts för mat, vetenskap och andra vitt skilda områden. Nästan all mat går att frystorka. Det handlar snarare om det får en bra konsistens när det blöts upp. Bröd fungerar till exempel dåligt. Det är svårt att frystorka större bitar, det är därför som de frystorkade påsarna sällan innehåller just stora bitar av kött och grönsaker. Frystorkade färdiga rätter kan antingen tillagas helt sedan torkas, alternativet är att blanda i råvarorna till en rätt.


Hur det går till – den korta beskrivningen:

Tillagad mat eller färska råvaror fryses för att sedan placeras i vakuumkammare. I vakuum övergår det frusna vattnet (isen) till gas (ånga) och maten eller råvaran torkar.Hur det går till – den längre beskrivningen:

1. Den lagade maten eller råvaran läggs på metallbrickor och fryses ner till -40 grader Celsius. Man strävar efter att få så stora iskristaller som möjligt då det skyndar på torkprocessen.

2. När maten är fryst flyttas den till en vakuumkammare. Ibland finfördelas den frysta maten innan den går in i vakuumkammaren.

3. Vakuumkammaren töms på luft så att det bildas vakuum. Kammaren värms därefter upp till cirka +40 grader Celsius genom värmelampor eller mikrovågor. Eftersom att det är vakuum i kammaren övergår isen direkt till ånga (vid vakuum kan inte vatten samtidigt existera som vatten, is och gas utan endast som is eller gas). Övergången från is till gas kallas sublimation. Vattenångan kondenserar på metallrör i kammaren. Torkningsprocessen tar cirka tolv timmar eller mer. Maten är som en torr tvättsvamp, med hål är där iskristallerna förut fanns.

4. När maten är torr tar man bort den från plåtarna och finfördelar allt så att maten har ungefär samma storlek (annars blöts inte all mat upp lika fort i påsen).

5. Maten packas i lufttäta påsar med en syreabsorbent alternativt vakuumpackas.

6. När du sedan öppnar påsen och häller på hett vatten fyller du igen de hål där isen fanns – smart va!?
 

 Nedan: en über-amerikansk produktion, men sevärd om man vill förstå hur man frystorkar mat.

 

 

Här är två klipp till om hur frystorkning:

https://www.youtube.com/watch?v=dNXat2MbN_M

https://youtu.be/c69Uw0aesRk?t=115

 

Och om du vill bygga din egen frystork:

https://www.youtube.com/watch?v=1qckdVa_UF4

 

Eller varför inte köpa en?

https://www.youtube.com/watch?v=_JDX0H3wt4E