Att köpa torkugn kan kännas som ett stort beslut. de olika typerna skiljer dig åt en del i funktion och utförande. Här får du tips för att hitta den torkugn som passar dig.

        

 

1. Vilket märke ska jag köpa?

Det är inte det viktiga. Det handlar om viket behov du har. Läs vidare!

 

 

2. Vad ska du torka för mat?

Torkugnar med vertikalt luftflöde (runda torkar) passar bra till nästan allt utom puréer och annat blött. Vill du torka grytor, puréer eller väldigt blöta frukter som behöver ligga på torkpapper/bakplåtspapper så bör du använda en torkugn med horisontellt luftflöde (fyrkantiga torkugnar). Fyrkantiga torkugnar är även bättre för finfördelade och finriven mat då finfördelad mat behöver ligga på torkpapper. Se videon om skillnaden mellan torkugnar som har vertikalt eller horisontellt luftflöde längst ner.

 

 

3. Ska du mest torka svamp?

Om du är en svampplockare av rang som mest kommer att torka svamp så passar Stöcki Dörrex bäst. Denna torkugn har höga sidor som håller svampen på plats. Torkugnen passar även bra till kött, grönsaker och örter.

 

 

4. Termostat eller inte?

Termostat är ett måste! Då kan du reglera temperaturen precis efter livsmedlet du torkar. Risken är annars att du torkar maten för hårt.

 

 

4. Hur stor torkugn bör jag ha?

Ska du torka till ett helt sällskap eller har du en egen trädgård med frukt och grönsaker? Då kan det vara idé med stor kapacitet. Torkar du sällan eller lite åt gången går det bra med en mindre torkugn. Har du lite plats hemma kan det också vara bra med en mindre modell.

 

 

5. Behövs timer på torkugnen?

Inte helt nödvändigt, men bekvämt. Den här torkugnen har inte timer men är istället lite billigare.

 

 

Snabbguide med länkar till produkter. Du kommer ...

...att vilja torka puréer och grytor och annan blöt mat - då passar de här

...mest att torka svamp, grönsaker, kött, örter och andra fasta produkter - då passar de här

...torka stora mängder på en gång - då passar de här

 

 Till alla torkugnar.


Fortfarande tveksam?

Mejla dina frågor till [email protected] så får du råd om vilken torkugn du bör investera i.