När man har lägerplats och ska laga mat är det toppen att kunna använda glöden fram på kvällen till att laga middagen. Jag har en förkärlek till olika folie-paket-rätter. Något som vi alltid kallat för Hajkbomb, är enkelt och sköter sig bra själv i sitt foliepaket.

 

 

Antingen gör man en enda stor laddning som räcker till alla inblandade eller så låter man var och en göra sitt egna lilla paket, efter sin egen smak.

 

Man kan ju lägga i det man själv gillar bäst. Den här grunden har vi kört på:

Falukorv (eller annan korv)
Bacon
Potatis
Purjolök
Gul lök
Tomat
Paprika
Majs
Äpple
Paprikakrydda
Salt
lite olja

 

Gör så här:

-Smörj en bit dubbelvikt folie, kolla att den är för grill!


- Skär alla ingredienser i mindre bitar (potatisen i extra små) och lägg dem på folien. Krydda och droppa över olja. Vik ihop till ett tätt paket.


- Lägg in i glöden 20-30 min. Vänd efter halva tiden. Låt ligga 5 min efter att ni tagit ut ur glöden och öppna varsamt. En del vill ju ha ketschup till det mesta man lagar på elden, men innehållet i paketet blir både gott och saftigt utan.

 

 

 


 

Det här med mat ligger mig varmt om hjärtat. Att äta ordentligt och gott är en förutsättning för att må bra, inte bara hemma i vardagen utan även när man är på strövtåg och som aktivt tränande person blir bra mat en viktig pusselbit i livet.

När jag var liten var skogsmat oftast detsamma som medhavd fika och mycket korvgrillning. Under många år arbetade jag med ungdomar på en skola, med internat. Vi bedrev lägerverksamhet på loven och var mycket ute i skogen med eleverna. Där arbetade jag tillsammans med 2st fd Fältjägare och några andra med ganska lång erfarenhet av skogsliv. Där föddes mitt intresse för att laga mat ute i skogen, inte bara ha med matsäck och det har sedan blivit mer och mer, allteftersom jag själv börjat vistas mer och mer ute i skog och mark. Eftersom jag är mjölkprotein-allergiker har jag fått hitta lösningar som funkar för mig.

Det är ju precis som hemma i köket, att bara fantasin sätter gränser. Så våga prova saker, nya smaker och sätt ihop era egna favoriter att laga utomhus. Dessutom är det ju så att man är i ett tacksamt läge med utemat - eftersom allt smakar lite godare ute i skogen, t.o.m blodpudding!