Efter att ha släpat på en yxa på drygt 1,5 kilo under flera år ville jag ha en lättare yxa för att kunna klyva ved till att göra upp en lägereld. Jag letade efter en yxa som vägde runt halvkilot för att jag alltid skulle ta med den i ryggsäcken på dags- eller flerdagsvandringar. Det visade sig att det inte var så enkelt som jag först hade trott.

 

För det första så anges inte alltid totalvikten på yxorna, utan istället anges ofta bladvikten. Den vikten är också intressant, men totalvikten var intressantare för mig. Vikt med eventuellt eggskydd anges nästan aldrig. Utbudet på så små yxor är även ganska begränsat, men det ska även sägas att det gjorde valet av yxa lite lättare.

 

De olika yxorna på marknaden har olika vikt på blad, olika slipningar och material samt eggvinkel. Längd på skaft skiljer sg även. Dessa delarpåverkar funktionen på yxan. Det är ganska svårt att sätta sig in i alla dessa delar. Där är ett alternativ att ställa frågan i ett forum, men då får man vara beredd på många olika åsikter.

 

Efter någon timme på nätet beställde jag Fiskars X5 från en av de stora nätbutikerna för lite drygt 300 kronor. Jag valde Fiskars X5 för att den utmanar med sin låga vikt, kompakta format och skaftet i kompositplast. Jag var helt enkelt nyfiken på om en så lätt yxa verkligen kan göra jobbet.

 

 

 

 

Vikt yxa: 565 gram (Fiskars anger 550 gram, exkl eggskydd)

Vikt med eggskydd: 620 gram

Längd: 230 mm (utan eggskydd)

 


 

Hur fungerade yxan?

För det första ska man säga att det inte är helt enkelt att hantera en yxa. Det krävs många hugg för att man ska bli säker på att hantera en yxa. Själv har jag kanske använt en yxa mer än de flesta, men kan inte på något sätt säga att jag är särskilt van eller använder yxa ofta.

När jag tog yxan i handen fösta gången slogs jag av hur liten den är. Under en kurs i hur man lagar mat på stekhäll  testade jag yxan på torr björkved. Yxan fungerade förvånansvärt bra, men det var tydligt att en liten yxa kräver en helt annan teknik än en större yxa. Du får ingenting gratis och måste jobba rätt med kraftöverföringen från kropp till yxa.Det här är alltså inte en yxa för dig som inte har någon vana med yxa.Greppet på skaftet är inte lika bra som på en yxa i trä, det gäller speciellt om yxan är blöt.

 

Sammanfattning

Vad jag gillar med yxan

- Lågt pris

- Låg vikt

- Kompakt formatet gör att den tar liten plats i packningen

- Färg som gör att du inte tappar bort den (orange)

 

Vad jag upplever som mindre bra

- Greppet på skaftet är inte helt bra (kan kanske tejpas för att ge bättre grepp)

- Den kommer inte att åldras vackert

 

Vem kommer att uppskatta yxan?
Någon som redan kan hantera en yxa och som prioriterar låg vikt framför en mer effektiv yxa. Då priset är mindre än hälften mot en motsvarande märkesyxa i trä passar den även den som inte vill lägga så mycket pengar på en yxa.