Emil och Christophe ger sina bästa tips om du ska göra din egen friluftsmat! De är två rutinerade vandrare som verkligen satsar på maten under sina turer. De har vandrat Gröna bandet (66 dagar/ 1406 km) och även vandrat i Padjelanta.


 

Vi intresserar oss för matlagning och vi gillar att göra saker från grunden, gärna med ekologiska råvaror. Vi tycker dessutom att frystorkad påsmat har lite enformig konsistens så därför föll det sig naturligt för oss att börja torka mat själva till våra turer till fjälls och skogs.

På våra turer lagar vi mycket vegetariska rätter – grönsaker är enkla att torka och eftersom de innehåller mycket vatten blir de lätta att bära när de torkats, till exempel minskar morötter med över 90 % i vikt när det torkas. Vi får inspiration till våra rätter från flera olika ställen, bland annat från Eric Tornblads utmärkta böcker Torka Mat och Fjällmat. Här är några saker som vi tycker är viktiga för att få till bra måltider:

Variation. För att inte tröttna varierar vi ingredienser, kryddning, konsistens och så vidare. Det är också bra att variera hur enkel tillagningen är – ibland har man vandrat långt, man kanske är trött eller vädret är dåligt och då ska det gå fort att laga middagen, ibland har man gott om tid och vill ägna mer tid till matlagning.

Enkelhet. Vi gör det enkelt för oss – man behöver inte ha så många olika ingredienser för att få till en bra rätt. Gör man det enkelt för sig är det mindre risk att tröttna på själva torkningsarbetet hemma. Röror som till exempel köttfärssås kan man göra i ordning innan torkning för att underlätta.

Portionera. Vi gör färdiga middagsportioner för att underlätta, även med basvaror som pasta och ris. Då behöver vi  inte hålla reda på hur mycket vi ska ta för att det ska bli en lagom stor portion. Hur mycket vatten som går åt skriver vi direkt på påsen.

Färg. Man äter ju lika mycket med sina ögon som med sin mun. Ett enkelt sätt att piffa till sina rätter är att tillsätta färgglada grönsaker som paprika eller morötter, eller kryddor som saffran.

Smak. En bra måltid har en tydlig smak. Kryddor av olika sorter gör maten roligare och väger i stort sätt ingenting.


Hälsar
Emil och Christophe!
Läs mer och inspireras av oss på www.http://www.letrek.se/

 

 Gryta med räkor, lök, ärtor och ris.

 Torkad kålrot.

Torkad paparika - lätt att torka och supergott!