13 artik(el/lar)

per sida

Fördelarna med MRE (meal rady to eat) är att maten är färdiglagad och att den ofta har bättre smak och konsistens än frystorkat. MRE är bäst när du inte behöver tänka på vikten, som i kajak, båt, som nödmat i bilen eller på dagsturer.

 

Read More

PAUSMAT OCH ENERGI

2017-08-10 11:45

Jag har nästan alltid en liten termos med kaffe med mig på alla sorters vandringar, klart att dricka när man stannar till under en kort eller längre stund. Att mumsa på något under en paus kan vara gott och mysigt...

 

Read More

Det pratas mer och mer om vedkök idag och att de är ett smart alternativ till campingkök eftersom att du inte behöver bära på bränslet. Du hittar istället bränslet i naturen i form av torra pinnar, grenar och kottar. Men är de verkligen ett alternativ till gaskök och vilket vedkök är egentligen är bäst?

 

Read More

SMART VEGETARISK FRILUFTSMAT

2016-08-18 14:19

Under de år som jag jobbat med friluftsmat har en grupp utmärkt sig – det är de som av olika anledningar valt att äta vegetarisk. Det jag förstått är att det kan vara svårt att laga näringsrik mat, att hitta bra ingredienser och få variation i maten. Att vara vegetarian och samtidigt gilla friluftsliv kan betyda pasta med tomatsås dagarna i ända, men det behöver verkligen inte vara så. Den här texten handlar om vegetarisk friluftsmat. Vilka utmaningar som finns, lite tips samt några recept.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

LÄTT KÖKSTRUSTNING

2015-12-31 11:20

I samband med lättpackning talas det ofta om de tre stora, Bo, Bära och Sova, där man kan spara mycket vikt. När man är nöjd med detta finns ofta en god del vikt kvar att spara på vad jag kallar De Tre Nästa, vilket kompletterar lättviktspackningen. Med De Tre Nästa menar jag Äta, Kläder och Diverse. Äta innehåller då det som behövs för att tillaga och få i sig maten, grytor, brännare, eventuellt vindskydd och stekpanna, tallrik, dricksmugg, bestick och andra saker som har med matlagningen och ätandet att göra. Skrivet av Daniel Helander

Read More

Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten. Främst för att spara bränsle men även föra att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är sju sätt att få maten klar snabbare.

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Torka mat Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Var hittar du bra vandring? Hur förbereder du dig bäst? Det är två frågor som Angeliqa Mejstedt svarar på detta och mycket mer i detta blogginlägg.


Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Vandring / dagstur & mat
Av Angeliqa Mejstedt

SMART FJÄLLMAT

2015-12-27 19:10

Mat på fjällvandring ska vara riktigt god, ha låg vikt och dessutom vara lätt att laga. Det tar ett par fjällvandringar för att lära sig allt kring maten, men här är ett par tips på vägen:

 


BILD: Le Trek

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Hur ska packningen lättas utan att tumma på säkerhet och komfort? Att kapa skaftet av tandborsten och klippa tvättinstruktionen från underkläderna, hjälper det verkligen något vidare? En veckopackning i fjällen väger ofta runt 25 kg, går det verkligen klara sig med 15 kg packning? Detta är en uttömmande artikel om att orka mer och att njuta mer av vandringen – helt enkelt om att packa lättare.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Lättpackning
Av Daniel Helander

Sommar, sena kvällar med öl, grillat och snacks. Samt, en snart stundande fjällvanding. Känner du igen dig? Med sommaren kommer också latmasken. Vi fjällvandrare dras också ner i sommarträsket. Förra året var en sådan sommar. Jag och min färstman levde livet på semestern och sköt upp träningen inför vandringen. Det är inte att rekomendera. I år har vi föreberett våra fötter, ben och axlar för den långa Sarekvandringen. Så här har vi gjort i år...

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips!
Av Friluftsmeny

En tung ryggsäck i fjällen gör vandringen mindre njutbar och belastningen på kroppen ökar - om du så bara lättar rycksäckens vikt ett par kilo så är väldigt mycket vunnet.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Emil och Christophe ger sina bästa tips om du ska göra din egen friluftsmat! De är två rutinerade vandrare som verkligen satsar på maten under sina turer. De har vandrat Gröna bandet (66 dagar/ 1406 km) och även vandrat i Padjelanta.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Torka mat Fjällvandring & mat
Av Emil & Christophe

Peter Lindström tipsar om bra packning att ha med på dagsturer - läsvärt!

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Vandring / dagstur & mat
Av Peter Lindström

13 artik(el/lar)

per sida