20 artik(el/lar)

per sida

PAUSMAT OCH ENERGI

2017-08-10 11:45

Jag har nästan alltid en liten termos med kaffe med mig på alla sorters vandringar, klart att dricka när man stannar till under en kort eller längre stund. Att mumsa på något under en paus kan vara gott och mysigt...

 

Read More

När man traskat en dag är det ju all mat god och man har den där sköna stunden då man kan sitta och stirra in i elden, ut över sjön eller trädtopparna - vart man nu befinner sig...

 

Read More

FOLIEMAT OCH HAJKBOMB

2017-06-01 11:45

När man har lägerplats och ska laga mat är det toppen att kunna använda glöden fram på kvällen till att laga middagen. Jag har en förkärlek till olika folie-paket-rätter. Något som vi alltid kallat för Hajkbomb, är enkelt och sköter sig bra själv i sitt foliepaket...

 

 

Read More

CINAS TANKAR OM FRILUFTSMAT

2017-05-01 11:45

Det här med mat ligger mig varmt om hjärtat. Att äta ordentligt och gott är en förutsättning för att må bra, inte bara hemma i vardagen utan även när man är på strövtåg och som aktivt tränande person blir bra mat en viktig pusselbit i livet. När jag var liten var skogsmat oftast detsamma som medhavd fika och mycket korvgrillning. Under många år arbetade jag med ungdomar på en skola, med internat. Vi bedrev lägerverksamhet på loven och var mycket ute i skogen med eleverna. Där arbetade jag tillsammans med 2st fd Fältjägare och några andra med ganska lång erfarenhet av skogsliv. Där föddes mitt intresse för att laga mat ute i skogen...

 

Read More

Vissa dagar vill man ha mat snabbt och det ska vara lätt att fixa, få ingredienser och inte väga mycket att släpa runt på. Då är alla sorters pasta det första man tänker på...

 

Read More

SMART VEGETARISK FRILUFTSMAT

2016-08-18 14:19

Under de år som jag jobbat med friluftsmat har en grupp utmärkt sig – det är de som av olika anledningar valt att äta vegetarisk. Det jag förstått är att det kan vara svårt att laga näringsrik mat, att hitta bra ingredienser och få variation i maten. Att vara vegetarian och samtidigt gilla friluftsliv kan betyda pasta med tomatsås dagarna i ända, men det behöver verkligen inte vara så. Den här texten handlar om vegetarisk friluftsmat. Vilka utmaningar som finns, lite tips samt några recept.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer.

 

 

 

Read More
Comments | Publicerad i Fjällvandring & mat Vandring / dagstur & mat
Av Friluftsmeny

3 FÖR 3 - SKYDD/ TÄLT

2016-03-09 18:28

Det finns det betydligt lättare tält-lösningar som innebär att man kan ha både tyngre ryggsäck och sovutrustning utan att totalvikten kommer över 3 kilo. Detta är en av styrkorna för 3 för 3-principen, att vissa prylar kan väga lite mer om de andra väger desto mindre. Det finns utrymme för personlia preferenser.

 

 

Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

Många med mig tycker att upplevelsen under vandringen skall väga tyngre än packningen. Som en hjälp till detta skapade jag för en del år sedan tumregeln "3 för 3", på engelska ofta skrivet som 343 eller "three for three". Detta betyder helt enkelt att den sammanlagda vikten av "de tre stora"i vandrarens packning inte skall överstiga 3 kilo.


Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

3 FÖR 3 - RYGGSÄCKEN

2016-03-09 18:28

För de flesta vandrare finns det i stort sett ingen utrustningsdetalj som man kan spara så många kilon på som ryggsäcken. De flesta ryggsäckar i svensk detaljhandel är åtskilliga kilon för tunga. Läs om Jörgens tips för hur du väljer en lätt ryggsäck!

 

Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

3 FÖR 3 - SOVUTRUSTNING

2016-03-09 18:28

Ett betydelsefullt steg på vägen till att de 3 stora inte skall väga mer än 3 kilo är att titta på sin sovutrustning. Detta är som regel sovsäck och liggunderlag.Det finns alternativ till sovsäckar, så kallade quiltar, som är ett täcke man lägger över sig. Men numera är viktskillnaden gentemot de lättaste sovsäckarna så liten jag numera föredrar dessa.

 

Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

Under en vandring i Kebnekaise där vi gick Kaskavagge som mest består av sten och åter sten hade vi stenkastartävling om chokladbitar. Insatserna var höga och besvikelsen stor för de som förlorade. Kalorier på tur är helt enkelt värdefulla för att man är så hungrig och för att det inte går att köpa mat på så många ställen. Fjällstugor och stationer finns här och där, men det är inte alltid som din tänkta väg går förbi dem.

 

Read More
Comments | Publicerad i Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

LÄTT KÖKSTRUSTNING

2015-12-31 11:20

I samband med lättpackning talas det ofta om de tre stora, Bo, Bära och Sova, där man kan spara mycket vikt. När man är nöjd med detta finns ofta en god del vikt kvar att spara på vad jag kallar De Tre Nästa, vilket kompletterar lättviktspackningen. Med De Tre Nästa menar jag Äta, Kläder och Diverse. Äta innehåller då det som behövs för att tillaga och få i sig maten, grytor, brännare, eventuellt vindskydd och stekpanna, tallrik, dricksmugg, bestick och andra saker som har med matlagningen och ätandet att göra. Skrivet av Daniel Helander

Read More

TORKA KÖTT

2015-12-31 08:56

Torkat kött är en delikatess, om du så använder det i grytor, en sås eller äter det torkade köttet som det är. Den här bloggposten handlar om hur du torkar torkar kött. 

Read More

TORKA KÖTTFÄRS

2015-12-31 08:16

Torkat kött är en delikatess, om du så använder det i grytor, som torkad köttfärssås eller äter det torkade köttet som det är. Den här bloggposten handlar om hur du torkar torkar köttfärs. Vegetarisk färs torkas på samma vis som köttfärs, det finns även torkad sojafärs att köpa i butik.

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten. Främst för att spara bränsle men även föra att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är sju sätt att få maten klar snabbare.

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Torka mat Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

SMART FJÄLLMAT

2015-12-27 19:10

Mat på fjällvandring ska vara riktigt god, ha låg vikt och dessutom vara lätt att laga. Det tar ett par fjällvandringar för att lära sig allt kring maten, men här är ett par tips på vägen:

 


BILD: Le Trek

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Ivonne Fuchs hade planerat att vandra till Nikkaluokta från Abisko. Det som skulle bli en skön fjällvandring blev något helt annat. Läs om hennes upplevelser här. PS. Dela gärna denna artikel till de du känner som är på väg till fjällen i sommar.

 

Read More
Comments | Publicerad i Övrigt Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

En tung ryggsäck i fjällen gör vandringen mindre njutbar och belastningen på kroppen ökar - om du så bara lättar rycksäckens vikt ett par kilo så är väldigt mycket vunnet.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Emil och Christophe ger sina bästa tips om du ska göra din egen friluftsmat! De är två rutinerade vandrare som verkligen satsar på maten under sina turer. De har vandrat Gröna bandet (66 dagar/ 1406 km) och även vandrat i Padjelanta.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Torka mat Fjällvandring & mat
Av Emil & Christophe

20 artik(el/lar)

per sida