När man traskat en dag är det ju all mat god och man har den där sköna stunden då man kan sitta och stirra in i elden, ut över sjön eller trädtopparna - vart man nu befinner sig. Att njuta av något lite extra gott är ju inte fel hemmavid och absolut inte ute i skogen. Att mumsa på torra kex har jag tröttnat på för länge sedan och jag gillar när det goda även mättar och ger kroppen lite bra saker.

 

Cinas äpplepannkaka


Vispa ihop 2 ägg med lite salt och en skvätt vatten. Ha olja i stekpannan, skiva ner ett skalat äpple och låt fräsa en liten stund till äpplet mjuknat, pudra över kanel och sedan häll på äggsmeten, peta lite så att bubblor spricker och så att det släpper lite från kanterna. Ha medelvärme på köket och låt ägget stelna på ovansidan. Vänd försiktigt - kanske lättast att dela den i två delar och vända var för sig. Jag testade nyligen att göra det med konserverade ananasskivor och för övrigt med samma tillvägagångssätt. Hade med riven cocos som jag smaksatte med istället för kanel.

 

Har haft färdig pannkaks-smet i flaska med mig ut på en del turer, då går det supersnabbt att steka vanliga pannkakor eller plättar. Har man bröd över eller har med bullar ut, kan man dela dem och doppa i pannkakssmet, steka på köket och pudra över kanel.

 
Har man barn med på turen är nog grillade marsmallows det jag kommer att tänka på som kanske bästa dessert. Rakt av som de är, eller mellan två kex. Har sett varianten där man dessutom har Nutella eller chokladbit som man klämmer in mellan kexen med den grillade marsmallowsen. Vet att det finns många vuxna som tycker det är supergott med.

 

 

 

 

 

 


 

Det här med mat ligger mig varmt om hjärtat. Att äta ordentligt och gott är en förutsättning för att må bra, inte bara hemma i vardagen utan även när man är på strövtåg och som aktivt tränande person blir bra mat en viktig pusselbit i livet.

När jag var liten var skogsmat oftast detsamma som medhavd fika och mycket korvgrillning. Under många år arbetade jag med ungdomar på en skola, med internat. Vi bedrev lägerverksamhet på loven och var mycket ute i skogen med eleverna. Där arbetade jag tillsammans med 2st fd Fältjägare och några andra med ganska lång erfarenhet av skogsliv. Där föddes mitt intresse för att laga mat ute i skogen, inte bara ha med matsäck och det har sedan blivit mer och mer, allteftersom jag själv börjat vistas mer och mer ute i skog och mark. Eftersom jag är mjölkprotein-allergiker har jag fått hitta lösningar som funkar för mig.

Det är ju precis som hemma i köket, att bara fantasin sätter gränser. Så våga prova saker, nya smaker och sätt ihop era egna favoriter att laga utomhus. Dessutom är det ju så att man är i ett tacksamt läge med utemat - eftersom allt smakar lite godare ute i skogen, t.o.m blodpudding!