Ett betydelsefullt steg på vägen till att de 3 stora inte skall väga mer än 3 kilo är att titta på sin sovutrustning. Detta är som regel sovsäck och liggunderlag.Det finns alternativ till sovsäckar, så kallade quiltar, som är ett täcke man lägger över sig. Men numera är viktskillnaden gentemot de lättaste sovsäckarna så liten jag numera föredrar dessa.

 

 

OVAN: Hemsydd dunquilt vid Roslagsleden 2005. Vikt: 600 gram.

 

Den mest användbara sovsäcken är enligt min mening sådana som klarar noll grader Celsius. Om man enbart skall använda dem sommartid i det svenska skogslandet eller på sydligare breddgrader så kan man klara sig med tunnare doningar.

 

För sovsäckar som skall klara nollan är dun helt överlägset vad gäller vikt och isoleringsförmåga. Det finns idag en hel del högkvalitativa sovsäckar i den klassen som väger mellan 500-750 gram. Till skillnad från de lätta ryggsäckarna så hittar man dessutom dessa i den svenska detaljhandeln.

 

 

OVAN: Marmot Hydrogen -1 C vid Kebnekaise 2006. Vikt: 680 gram.

 

Priset på cirka 4000 kronor kan synas högt. Ett alternativ är att titta på Cumulus, lätta säckar från Polen. Det är också bra att veta att dessa säckar håller för 10-15 års frekvent användning. Då blir kostnaden per natt inte så hög. Sovsäckar med syntetfyllning som klarar en frostnatt är normalt 3-4 gånger tyngre och behåller inte sin isoleringsförmåga mer än 3-5 år.

 

Eftersom det hoppressade dunet mellan kroppen och marken inte isolerar så behöver man ett liggunderlag. Att ligga varmt och bekvämt vill vi alla. Idag finns det stora möjligheter till detta. Många liggunderlag är dock väldigt tunga utan att den extra vikten ger motsvarande ökning i komfort. Det finns långa, tjocka och breda dun- eller syntetstoppade madrasser som väger över 1 kilo. Men det finns också sådana som endast väger 0,5 kilo och ändå är mjuka och sköna där det behövs. Själv använder jag en kort uppblåsbar madrass som väger 230 gram. Den gör att det som verkligen avgör sovkomforten, mina höfter och axlar, ligger mjukt. Benen märker ingen skillnad, utan har det lika skönt på ett vanligt cellplastunderlag som väger 150 gram.

 

 

OVAN: Mina favoriter: hellångt cellplastunderlag (tjockare på vintern) och kort (120 cm) uppblåsbart Thermarest Neoair i Sarek 2010. Vikt: 650 gram (sommar 380 gram).

 

I runda slängar kan man alltså få en sovutrustning som väger runt 1 kilo.Med en ryggsäck på 1 kilo är vi då uppe i två kilo för de tre stora. Finns det bekväma och säkra tält för ett kilo per person? Innan jag svarar på det vill jag ställa en fråga: Hur mycket väger din sovsäck och ditt liggunderlag tillsammans?

 

 

Läs även:

3 för 3 - Ett stort steg på vägen mot en lättare packning

3 för 3 - Ryggsäcken

3 för 3 - Skydd/ tält

 

 


 

Jörgen Johansson är författare till Vandra Fjäderlätt och Lättare packning från A till Ö. På engelska skriver han serien om Smarter Backpacking. Mer om fjäderlätt vandring med lätt packning finns på hans blogg www.fjaderlatt.se