Alla som väger sin vandringsutrustning upptäcker som regel att den tyngsta prylen man har är ryggsäcken. Ryggsäckar på 2,5-5 kilo för övernattningsturer är det man vanligen ser. Så behöver det inte alls vara. Som jämförelse kan nämnas att för en veckas vandring i svenska fjäll eller skogar är min tyngsta utrustningsdetalj inte ryggsäcken utan mina skor. Som väger 740 gram för ett par.

 

För de flesta vandrare finns det i stort sett ingen utrustningsdetalj som man kan spara så många kilon på som ryggsäcken. De flesta ryggsäckar i svensk detaljhandel är åtskilliga kilon för tunga.

 

Den brittiske backpacking-legenden Chris Townsend, som testat utrustning i decennier, skrev redan 2008 en artikel om detta i lättpackarvärldens ledande amerikanska nättidning, Backpackinglight.com. Chris provade 8 lätta ryggsäckar med en last på 25 kilo. Han fann att ryggsäckar som vägde mindre än 1,8 kilo klarade dessa 25 kilo utan att bärsystemet i form av axelremmar, ram och höftbälte deformerades.

 

 

OVAN: En Hyperlite Mountain Gear Porter Pack 4400(70 l) i Brooks Range, Alaska 2014. Vikt: 1 060 gram.

 

Sedan 2008 har utvecklingen gått framåt. På min Alaskavandring 2014 bar jag mat för max 14-16 dagar mellan matdepåerna. Detta plus fast utrustning gav en packvikt på cirka 25 kilo som mest. Detta bar jag i en 70-liters ryggsäck som tom vägde 1 kilo. Jag använde samma ryggsäck där 2015. En slutsats av ovanstående är rimligen att de allra flesta vandrare, speciellt inte de vars 3 stora väger max 3 kilo, aldrig någonsin behöver en ryggsäck som väger mer än 1 kilo.Väljer man något tyngre beror det oftast på bristande kunskap om alternativ. I vissa fall också bristande vilja att ta till sig alternativ.

 

 

OVAN: En Golite Jam2 (50 l) med 8 dagars mat, på en 50-milatur från Hemavan till Anjan 2008. Vikt: 605 gram.

 

Trots detta är det nästan omöjligt att i svensk detaljhandel hitta en ryggsäck på kanske 50-60 liter med bärsystem och avbärarbälte avsett för flerdagarsturer under 1,5 kilo.Man får gå via internet och USA och Tyskland. Då finns det många bra produkter att välja på som väger mellan 0,5-1 kilo.

 

 

OVAN: Mat för en dryg vecka samt packraft, paddel och annan utrustning på väg mot Virihaure 2010. Min Gossamer Gear Mariposa (60 l) väger 650 gram.

 

 Läs även:

3 för 3 - Ett stort steg på vägen mot en lättare packning

3 för 3 - Sovutrustning

3 för 3 - Skydd/ tält

 

 


 

Jörgen Johansson är författare till Vandra Fjäderlätt och Lättare packning från A till Ö. På engelska skriver han serien om Smarter Backpacking. Mer om fjäderlätt vandring med lätt packning finns på hans blogg www.fjaderlatt.se