I många mer eller mindre komplexa sammanhang står ett fåtal delar för en stor del av nyttan. Man talar om "de viktiga få" eller 80/20-regeln. Detta gäller i hög grad för packningen vi vandrare, ibland med möda, häver upp på ryggen. Det är ett fåtal av prylarna som står för huvuddelen av packningens vikt. Och då handlar det inte om gram.

 

Ibland hör man epitetet "gramjägeri", avsett att förlöjliga och förminska, en klassisk härskarteknik. Min replik brukar vara att jag är kilojägare. Och har minskat vikten på min långfärdspackning med mer än 10 kilo sedan jag började jaga.

 

Många med mig tycker att upplevelsen under vandringen skall väga tyngre än packningen. Som en hjälp till detta skapade jag för en del år sedan tumregeln "3 för 3", på engelska ofta skrivet som 343 eller "three for three". Detta betyder helt enkelt att den sammanlagda vikten av "de tre stora"i vandrarens packning inte skall överstiga 3 kilo.

 

De tre stora är ryggsäck, sovutrustning och skydd (shelter), det senare ofta ett tält. Första steget mot en väsentligt lättare packning är att få ned den sammanlagda vikten på dessa bjässar till 3 kilo eller mindre. Detta är tvärtemot vad många tror varken särskilt svårt eller särskilt eller extremt, bara man vet hur. För en månadslång solovandring genom en av världens största vildmarker i Alaska, ett naturreservat som är 40 gånger större än Sarek, vägde mina tre stora ganska prick 3 kilo. För en veckotur i svenska fjäll brukar vikten ligga på 2,2 kilo. Detta är fullt genomförbart utan att offra varken komfort eller säkerhet, vilket många som själva aldrig har provat är rädda för.

 

 

 

OVAN: En 70-liters ryggsäck på 1 kilo och ett stormsäkert tält på mindre än kilot i Brooks Range, Alaska.


Innan du läser nästa avsnitt, om ryggsäcken, föreslår jag att du väger den ryggsäck du idag normalt använder för övernattningsturer i skog eller fjäll.


Läs vidare:

3 för 3 - Ryggsäcken

3 för 3 - Sovutrustning

3 för 3 - Skydd/ tält

 

Friluftsmenys kommentar: Jörgens koncept vad gäller lättpackning kan anses som extrem, men du kan välja hur långt du vill gå att använda dig av av konceptet och vilka delar du vill jobba med. Blogginlägget syftar heller inte till att du direkt ska springa iväg konsumera ny utrustning, utan till att fundera på vad du köper för utrustning om du behöver uppgradera (eller låna).

 


 

Jörgen Johansson är författare till Vandra Fjäderlätt och Lättare packning från A till Ö. På engelska skriver han serien om Smarter Backpacking. Mer om fjäderlätt vandring med lätt packning finns på hans blogg www.fjaderlatt.se