44 artik(el/lar)

per sida

JULKLAPPSTIPS

2019-12-12 12:59

Julklappstips 2019 - vad lägger du under granen i år?

Vad ger du dina friluftsälskande släktingar och vänner i julklapp och vad önskar du själv? Här kommer några julklappstips med därtill hörande rim!

paket

Read More
Comments | Publicerad i Övrigt
Av Friluftsmeny

Fördelarna med MRE (meal rady to eat) är att maten är färdiglagad och att den ofta har bättre smak och konsistens än frystorkat. MRE är bäst när du inte behöver tänka på vikten, som i kajak, båt, som nödmat i bilen eller på dagsturer.

 

Read More

PAUSMAT OCH ENERGI

2017-08-10 11:45

Jag har nästan alltid en liten termos med kaffe med mig på alla sorters vandringar, klart att dricka när man stannar till under en kort eller längre stund. Att mumsa på något under en paus kan vara gott och mysigt...

 

Read More

När man traskat en dag är det ju all mat god och man har den där sköna stunden då man kan sitta och stirra in i elden, ut över sjön eller trädtopparna - vart man nu befinner sig...

 

Read More

FOLIEMAT OCH HAJKBOMB

2017-06-01 11:45

När man har lägerplats och ska laga mat är det toppen att kunna använda glöden fram på kvällen till att laga middagen. Jag har en förkärlek till olika folie-paket-rätter. Något som vi alltid kallat för Hajkbomb, är enkelt och sköter sig bra själv i sitt foliepaket...

 

 

Read More

CINAS TANKAR OM FRILUFTSMAT

2017-05-01 11:45

Det här med mat ligger mig varmt om hjärtat. Att äta ordentligt och gott är en förutsättning för att må bra, inte bara hemma i vardagen utan även när man är på strövtåg och som aktivt tränande person blir bra mat en viktig pusselbit i livet. När jag var liten var skogsmat oftast detsamma som medhavd fika och mycket korvgrillning. Under många år arbetade jag med ungdomar på en skola, med internat. Vi bedrev lägerverksamhet på loven och var mycket ute i skogen med eleverna. Där arbetade jag tillsammans med 2st fd Fältjägare och några andra med ganska lång erfarenhet av skogsliv. Där föddes mitt intresse för att laga mat ute i skogen...

 

Read More

Vissa dagar vill man ha mat snabbt och det ska vara lätt att fixa, få ingredienser och inte väga mycket att släpa runt på. Då är alla sorters pasta det första man tänker på...

 

Read More

Det pratas mer och mer om vedkök idag och att de är ett smart alternativ till campingkök eftersom att du inte behöver bära på bränslet. Du hittar istället bränslet i naturen i form av torra pinnar, grenar och kottar. Men är de verkligen ett alternativ till gaskök och vilket vedkök är egentligen är bäst?

 

Read More

SMART VEGETARISK FRILUFTSMAT

2016-08-18 14:19

Under de år som jag jobbat med friluftsmat har en grupp utmärkt sig – det är de som av olika anledningar valt att äta vegetarisk. Det jag förstått är att det kan vara svårt att laga näringsrik mat, att hitta bra ingredienser och få variation i maten. Att vara vegetarian och samtidigt gilla friluftsliv kan betyda pasta med tomatsås dagarna i ända, men det behöver verkligen inte vara så. Den här texten handlar om vegetarisk friluftsmat. Vilka utmaningar som finns, lite tips samt några recept.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Om man som Staffan bestämmer sig för att långvandra är just maten något som behöver förberedas och planeras ganska väl. Långvandringen ställer krav på vikt, variation, packning och ibland även logistik om du hämtar mat från depåer.

 

 

 

Read More
Comments | Publicerad i Fjällvandring & mat Vandring / dagstur & mat
Av Friluftsmeny

Hej och tack för att du följer Friluftsmenys nyhetsbrev! Tanken är att inspirera dig till ett ännu godare friluftsliv.

Detta nyhetsbrev handlar om mat till paddlingen med tips och recept. Tipsa gärna en vän om nyhetsbrevet.

hälsar
Eric Tornblad,
Friluftsmeny.se

Read More
Comments | Publicerad i Nyhetsbrev
Av Friluftsmeny

Frukosten sägs vara dagens viktigaste måltid. Om det är sant eller inte låter jag vara osagt, hur som helst så är det härligt med en god frukost! Receptbanken på friluftsmeny.se innehåller allt från gröt till omelett. Gröt brukar koka i många friluftskök, även om en del har gått över till müsliblandningar där du använder müsli med någon form av torrmjölk. Att använda mjölkpulver med fett är både godare och bättre ur vikt- och energisynpunkt.

Hoppas ni får goda frukostar där ute!

Read More
Comments | Publicerad i Nyhetsbrev
Av Friluftsmeny

Efter att ha släpat på en yxa på drygt 1,5 kilo under flera år ville jag ha en lättare yxa för att kunna klyva ved till att göra upp en lägereld. Jag letade efter en yxa som vägde runt halvkilot för att jag alltid skulle ta med den i ryggsäcken på dags- eller flerdagsvandringar. Det visade sig att det inte var så enkelt som jag först hade trott.

Read More
Comments | Publicerad i Vandring / dagstur & mat
Av Friluftsmeny

Sommaren närmar sig med stormsteg och det börjar verkligen bli dags att planera fjällvandringen. Maila gärna in till [email protected] och berätta om hur just du/ni planerar mat, vart ni ska gå samt utrustning - så kan era erfarenheter delas i blogg och på Facebook.

Read More
Comments | Publicerad i Nyhetsbrev
Av Friluftsmeny

Utsidan.se, Sveriges största sajt inom friluftsliv, går nu in som delägare i friluftsmeny.se. Samarbetet är ett naturligt steg att ta eftersom bägge sajter vänder sig till människor som tycker om att vara aktiva i naturen.

 

 

Read More
Comments | Publicerad i Nyhetsbrev
Av Friluftsmeny

Friluftsmeny har äran att presenter Emma V Larsson - frilansjournalist och friluftsskribent - som kommer att skriva för Friluftsmeny då och då. Här kan ni läsa hennes första inlägg!

 

Read More
Comments | Publicerad i Övrigt
Av Emma V Larsson

Många med mig tycker att upplevelsen under vandringen skall väga tyngre än packningen. Som en hjälp till detta skapade jag för en del år sedan tumregeln "3 för 3", på engelska ofta skrivet som 343 eller "three for three". Detta betyder helt enkelt att den sammanlagda vikten av "de tre stora"i vandrarens packning inte skall överstiga 3 kilo.


Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

3 FÖR 3 - RYGGSÄCKEN

2016-03-09 18:28

För de flesta vandrare finns det i stort sett ingen utrustningsdetalj som man kan spara så många kilon på som ryggsäcken. De flesta ryggsäckar i svensk detaljhandel är åtskilliga kilon för tunga. Läs om Jörgens tips för hur du väljer en lätt ryggsäck!

 

Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

3 FÖR 3 - SOVUTRUSTNING

2016-03-09 18:28

Ett betydelsefullt steg på vägen till att de 3 stora inte skall väga mer än 3 kilo är att titta på sin sovutrustning. Detta är som regel sovsäck och liggunderlag.Det finns alternativ till sovsäckar, så kallade quiltar, som är ett täcke man lägger över sig. Men numera är viktskillnaden gentemot de lättaste sovsäckarna så liten jag numera föredrar dessa.

 

Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

3 FÖR 3 - SKYDD/ TÄLT

2016-03-09 18:28

Det finns det betydligt lättare tält-lösningar som innebär att man kan ha både tyngre ryggsäck och sovutrustning utan att totalvikten kommer över 3 kilo. Detta är en av styrkorna för 3 för 3-principen, att vissa prylar kan väga lite mer om de andra väger desto mindre. Det finns utrymme för personlia preferenser.

 

 

Read More
Comments | Publicerad i Lättpackning Fjällvandring & mat
Av Jörgen Johansson

Under en vandring i Kebnekaise där vi gick Kaskavagge som mest består av sten och åter sten hade vi stenkastartävling om chokladbitar. Insatserna var höga och besvikelsen stor för de som förlorade. Kalorier på tur är helt enkelt värdefulla för att man är så hungrig och för att det inte går att köpa mat på så många ställen. Fjällstugor och stationer finns här och där, men det är inte alltid som din tänkta väg går förbi dem.

 

Read More
Comments | Publicerad i Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

HUR FUNGERAR EN TORKUGN?

2016-01-22 09:30

I en torkugn kan du torka i princip alla typer av livsmedel. Allt från kött, frukt och grönsaker till yoghurt, ost och örter. Här beskrivs hur en torkugn fungerar.

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat Välja produkt
Av Friluftsmeny

HUR DU VÄLJER DIN TORKUGN

2016-01-21 13:44

Att köpa torkugn kan kännas som ett stort beslut. de olika typerna skiljer dig åt en del i funktion och utförande. Här får du tips för att hitta den torkugn som passar dig.

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat Välja produkt
Av Friluftsmeny

LÄTT KÖKSTRUSTNING

2015-12-31 11:20

I samband med lättpackning talas det ofta om de tre stora, Bo, Bära och Sova, där man kan spara mycket vikt. När man är nöjd med detta finns ofta en god del vikt kvar att spara på vad jag kallar De Tre Nästa, vilket kompletterar lättviktspackningen. Med De Tre Nästa menar jag Äta, Kläder och Diverse. Äta innehåller då det som behövs för att tillaga och få i sig maten, grytor, brännare, eventuellt vindskydd och stekpanna, tallrik, dricksmugg, bestick och andra saker som har med matlagningen och ätandet att göra. Skrivet av Daniel Helander

Read More

TORKA KÖTT

2015-12-31 08:56

Torkat kött är en delikatess, om du så använder det i grytor, en sås eller äter det torkade köttet som det är. Den här bloggposten handlar om hur du torkar torkar kött. 

Read More

TORKA KÖTTFÄRS

2015-12-31 08:16

Torkat kött är en delikatess, om du så använder det i grytor, som torkad köttfärssås eller äter det torkade köttet som det är. Den här bloggposten handlar om hur du torkar torkar köttfärs. Vegetarisk färs torkas på samma vis som köttfärs, det finns även torkad sojafärs att köpa i butik.

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmaten. Främst för att spara bränsle men även föra att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är sju sätt att få maten klar snabbare.

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Torka mat Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

En energikaka är en kaka med ett högt energivärde som du äter när du är på språng och det inte passar att äta annan mat. Du kan äta en energikaka i alla möjliga sammanhang: vid träning, friluftsaktiviteter, på kontoret, i bilen, under resor eller som ”nödmat” när du inte kan eller hinner äta lagad mat. En energikaka ersätter sällan en måltid men gör alltså att du kan hålla på längre eller prestera bättre under en aktivitet.

Read More
Comments | Publicerad i Allmänt om friluftsmat
Av Friluftsmeny

Var hittar du bra vandring? Hur förbereder du dig bäst? Det är två frågor som Angeliqa Mejstedt svarar på detta och mycket mer i detta blogginlägg.


Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Vandring / dagstur & mat
Av Angeliqa Mejstedt

SMART FJÄLLMAT

2015-12-27 19:10

Mat på fjällvandring ska vara riktigt god, ha låg vikt och dessutom vara lätt att laga. Det tar ett par fjällvandringar för att lära sig allt kring maten, men här är ett par tips på vägen:

 


BILD: Le Trek

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Att torka äpplen är superenkelt, speciellt om du använder en äppelklyftare! Använd syrliga och fast äpplen för bäst resultat. De torkade äpplena är sedan en riktig skatt att ha i skafferiet!

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat
Av Friluftsmeny

Som första försök tänkte jag torka en enkel pasta med köttfärssås. Gjord från grunden med stekt gul-, och vitlök och svamp. Jag använde i lite olja tills svampen och löken får fin färg och slutat vattna sig. Efter det tillsatte jag vanlig blandfärs. Brynte den till nästan all vätska försvunnit och tillsatte sedan salt, svartpeppar, och smoked paprikapulver...

 

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat
Av Friluftsmeny

Hur ska packningen lättas utan att tumma på säkerhet och komfort? Att kapa skaftet av tandborsten och klippa tvättinstruktionen från underkläderna, hjälper det verkligen något vidare? En veckopackning i fjällen väger ofta runt 25 kg, går det verkligen klara sig med 15 kg packning? Detta är en uttömmande artikel om att orka mer och att njuta mer av vandringen – helt enkelt om att packa lättare.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Lättpackning
Av Daniel Helander

Sommar, sena kvällar med öl, grillat och snacks. Samt, en snart stundande fjällvanding. Känner du igen dig? Med sommaren kommer också latmasken. Vi fjällvandrare dras också ner i sommarträsket. Förra året var en sådan sommar. Jag och min färstman levde livet på semestern och sköt upp träningen inför vandringen. Det är inte att rekomendera. I år har vi föreberett våra fötter, ben och axlar för den långa Sarekvandringen. Så här har vi gjort i år...

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips!
Av Friluftsmeny

Ivonne Fuchs hade planerat att vandra till Nikkaluokta från Abisko. Det som skulle bli en skön fjällvandring blev något helt annat. Läs om hennes upplevelser här. PS. Dela gärna denna artikel till de du känner som är på väg till fjällen i sommar.

 

Read More
Comments | Publicerad i Övrigt Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

En tung ryggsäck i fjällen gör vandringen mindre njutbar och belastningen på kroppen ökar - om du så bara lättar rycksäckens vikt ett par kilo så är väldigt mycket vunnet.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Fjällvandring & mat
Av Friluftsmeny

Emil och Christophe ger sina bästa tips om du ska göra din egen friluftsmat! De är två rutinerade vandrare som verkligen satsar på maten under sina turer. De har vandrat Gröna bandet (66 dagar/ 1406 km) och även vandrat i Padjelanta.

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Torka mat Fjällvandring & mat
Av Emil & Christophe

Superenkla energibars som du gör på tio minuter. De kan förvaras i frysen och håller då i månader. Gör dem så stora du vill. Totalt energiinnehåll för detta recept är ca 2400 KCAL, dela sedan denna summa med antalet bars du gjorde så får du KCAL per bar.

Read More
Comments | Publicerad i Paddling & mat
Av Friluftsmeny

Det finns det allt från riktigt billiga vakuumpackare till de som kostar en förmögenhet. Det här blogginlägget ger några bra tips om du ska köpa din första vakuummaskin.

Read More
Comments | Publicerad i Välja produkt
Av Friluftsmeny

Peter Lindström tipsar om bra packning att ha med på dagsturer - läsvärt!

 

Read More
Comments | Publicerad i Smarta tips! Vandring / dagstur & mat
Av Peter Lindström

Har du  funderat på hur det går till när man frystorkar mat?  Läs texten och se filmen från Mountain House så får du reda på hur din frystorkade mat har tillverkats.

 

 

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat
Av Friluftsmeny

Intervju av Angeliqa Mejstedt som publicerades på hennes blogg vandringsbloggen.

 

Read More
Comments | Publicerad i Nyhetsbrev
Av Friluftsmeny

Principen för att torka mat är väldigt enkel: reducera vatten i ett livsmedel genom avdunstning. Många livsmedel kan torkas i rumstemperatur medan vissa behöver varm luft för att inte torktiden ska bli så lång att livsmedlet till exempel härsknar eller möglar.

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat
Av Friluftsmeny

TORKAD MAT DÅ OCH NU

2015-04-10 06:51

Människan har torkat mat i alla tider, nåja, i alla fall i sådär ett par tusen år. Man har nämligen hittat torkad frukt i gravar som är flera tusen år gamla. Det är inte svårt att tänka sig att man hittade torkad frukt på marken eller i träden som var goda att äta, de kunde också sparas och var lätta att bära.

Read More
Comments | Publicerad i Torka mat
Av Friluftsmeny

44 artik(el/lar)

per sida