Torka köttfärs, grundrecept

 

För att göra det enkelt så har jag delat upp hela processen i olika steg – bara att följa punkt för punkt.

1. VÄLJ KÖTTFÄRS – köttfärs har en stor sammanlagd yta vilket gör att köttfärsen är känslig för bakterier och tillväxt av bakterier. Bakterier försvinner inte alltid helt vid tillagning/torkning. Därför bör du använda så färskmalet kött som möjligt. Be helst köttdisken mala framför dig eller välj ett paket som är malet under dagen eller gårdagen. Torka inte fläskfärs, välj istället en färs med låg fetthalt som nötkött eller viltkött. Det för att det är svårare att torka fet mat och för att fett härsknar. Du kan köpa färs som du fryser och torkar senare.

2. FÖRBERED FÄRSEN – genomstek färsen i en nonstick-stekpanna utan fett. Här kan du även blanda i kryddor, tomatpuré eller annat gott. Undvik färdiga marinader/såser om de är feta. Finfördela färsen, du kan även mixa den (pulsera ett par gånger) i en matberedare.

3. TORKA FÄRSEN – lägg färsen på en ugnsplåt med bakplåtspapper / i din torkugn på nonstick-papper. Fördela färsen jämnt och tunt. Torka i 70 grader under ca 8-10 timmar (tiden gäller för ugn, för torkugn ca 5-6 timmar). Om du har en ugn utan varmluft behöver du ha luckan på glänt ca en centimeter (1 cm) för att fukten ska komma ut. Med varmluftsugn behöver du bara öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.

4. PACKA FÄRSEN – färsen är torr när den är som grus. Du kan prova att lägga lite varm och torr färs i en plastpåse, om det blir kondens i påsen bör du torka lite till. Packa i ziplockpåse eller fryspåse. Allra bäst är vakuumpåse men de andra alternativen fungerar bra. Förvara färsen i frysen.

5. ANVÄND FÄRSEN – blöt upp färsen i hett vatten under någon timme (det är bättre än kallt vatten i många timmar då risken för bakterietillväxt minskar med kortare tid). Blanda med kryddor och gör köttfärsås eller använd på annat sätt (i piroger, gryta soppa…)





Stek köttfärsen utan olja (ovan)

 



Stekt färs på plåt som ska in i ugnen (ovan)





Om du har en ugn utan varmluft behöver du ha luckan på glänt ca en centimeter (1 cm) för att fukten ska komma ut. Med varmluftsugn behöver du bara öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt.






Torkad köttfärs

 

 


 

 

Lär dig mer om i boken Torka mat!